3 enkla blommor att direkså i sommar
Nu svämmar instagram över med odlingspepp, frösådder, dahliaknölar som väcks till liv och trädgårdspeppen (och hetsen?) är enorm! Men det är absolut inte försent att börja så, förutom att så frön i tråg och krukor så går många sorter bra att direktså direkt ute i landet eller pallkragen i början av sommaren. Jag tänkte berätta om tre väldigt lättodlade blomsorter som dessutom är otroligt vackra!
Ringblomma
En blomma, vacker i sin enkelhet med orange eller gula kronblad. Ringblomman blommar generöst från juni/juli och hela sommaren, fram till första frostnätterna. Blomman blir väldigt vacker i buketter och står sig relativt länge i en vas inomhus. Ringblomman är väldigt allsidig, den har antiinflammatoriska egenskaper som gör att den passar bra till att göra salvor, cerat och annat med (finns inget bättre mot nariga läppar, röda bebisrumpor, torra hälar eller knogar). Den är dessutom ätlig och piggar upp sommarsalladen eller efterrätten med de vackra kronbladen.
Vallmo
Vallmo är en väldigt rar blomma som ofta blommar tidigt och älskas av våra viktiga pollinatörer! Vallmon är otroligt vacker i buketter men står sig inte särskilt länge, ute i trädgården gör den sig bättre och står stolt med sina vackra, stora kronblad. När kronbladen trillat av bildas en kapsel med frön i, dessa går att plocka in och använda som dekoration eller för att spara frön, men man kan också låta kapslarna stå kvar så kan vallmon självså sig. Den är inte särskilt kinkig och behöver knappt ens vattnas, den växer fint även under torrare perioder.
Rosenskära
Denna vackra blomma är nog min favorit. Den finns i flera olika färger men den vita kanske är den mest klassiska? Rosenskäran står sig bra i vas och ju mer man plockar desto mer knoppar dyker upp, det är dock inget måste, den blommar fint och mycket ändå. Det är viktigt att inte gödsla för mycket, då blir det bara en grön buske med väldigt få blommor. Rosenskäran stjälkar är väldigt fina och fungerar fint som extra utfyllnad i buketter. Även rosenskäran älskas av pollinatörer och blommar ordentligt hela säsongen. Ett måste i trädgårdslandet!
Så direktsår jag blommor!
Jag väntar in rätt tillfälle, detta är efter de sista frostnätterna (i början av juni hemma hos oss – men detta är såklart olika beroende på vart du bor). Jorden ska ha hunnit bli lite varm, ca 5 grader. Jag brukar inte använda jordtermometer utan “går på känsla”. Jag ser till att ytan är hyfsat slät, stör ut fröna över ytan (pallkragen eller delen av trädgårdslandet/bädden du tänkt så i) utan att tänka allt för mycket på avstånd mellan fröna, sedan strör jag på jord eller brunnen hästskit, beroende på vad jag har hemma. Sedan vattnar jag då och då om det behövs. När plantorna kommit upp ordentligt kan man gallra mellan dem (använd en sax och klipp av plantan, då dör rötterna, istället för att råka slita upp fler plantor än du tänkt dig), men det är bara nödvändigt om de står hiskeligt nära varandra, jag tycker ofta fröpåsarnas 20-30 cm mellan plantorna är överdrivna och har mina betydligt tightare än så!
När blommorna väl är uppe ur jorden så vattnar jag vid behov och några gånger under sommaren kan jag passa på att vattna med lite gödning (guldvatten från Loppans potta eller “fisvatten” gjort på vatten, höns- och hästskit). Men alla tre blommorna är otroligt lättskötta och behöver knappt skötas om. Mycket tacksamma nybörjarblommor!
2 kommentarer
Linda
Vi har – sedan vi köpte gård i höstas – en plätt med högt gräs som jag tänkt ha som äng. Tänker att man kanske bara kan kasta ut lite ängsblomme-blandningar och vallmofrön där, lite borde ju ta sig? Det är ju ändå så de flesta blommor självsår sig… Har du testat någon gång?
Livetpabacken
Jag tänker som du – lite borde ta sig! Jag provade i somras på en plätt men det blev ett missförstånd här hemma och lilla plätten blev klippt med gräsklipparen, haha! Jag tänker prova i år igen 🙂