Hälsoåret

Hälsoåret: Januari

Då vi var sjuka från juldagen till nyårsafton så började mitt hälsoår några dagar senare än jag tänkt. Jag hade medvetet valt att smygstarta igång hälsoåret innan nyår, för att inte hamna i klyschan, nytt år – ny jag! Men det föll sig så att jag var nog pigg att starta igång mitt hälsoår på självaste första januari, då jag började året och dagen med en promenad längst Byavägen. Det symboliserar året för mig; det ska vara enkelt, lätt, roligt, härligt och gärna bjuda mig på naturupplevelser på köpet när jag rör på mig.

Min tanke var att fokuset på hälsoåret skulle ligga främst på löpning och jag hade en önskan om att springa varje vecka, hela året. Men, jag blev ju förstås sjuk mitt i januari och jag fick tänka om istället för att tänka att jag misslyckats med alltihopa redan efter tre veckor. Fokuset framöver kommer därför att hamna på att bara röra på mig, få det gjort. Ribban ska sänkas och jag måste börja med att plocka lågt hängande frukter framöver,, för att kicka igång kroppens egna belöningssystem. Jag kan inte räkna med att vara frisk och pigg varenda vecka hela året, jag kommer att få börja om och börja om igen, gång på gång, hela året.

Det som gett mig glädje under månaden är att det blivit mycket rörelse ändå, jag har bland annat sprungit, promenerat, dragit pulka, åkt skidor och gjort gympapass hemma. Så trots sjukveckan så känner jag mig väldigt nöjd med årets start. Jag försöker tänka tillbaka på månaden och se vad jag tyckte bäst om för att fundera på vad jag ska fortsätta på för spår. Tre aktiviteter tar jag med mig som favoriter:

– Skidturen med turskidorna, ensam. Det var så gott att komma hemifrån själv och bara åka rakt ut på åkrarna, längst skogskanter, över djurspår och ner för backar. Svetten limmade längst ryggen på mig och när jag stannade av för en liten paus kände jag hur pulsen tickade på. En skön känsla. Tidigare år har jag varit så feg när jag åkt, på grund av min sköra kropp, men denna gång åkte jag medvetet till alla backar bara för att få susa iväg och känna hur det suger till i magen!

– Löpturen om kvällen, när barnen låg och sov och kroppen var sprallig efter en lugn dag, mestadels inomhus. Tar med mig känslan av att kroppen vill röras! Har jag haft en oaktiv dag så är mitt sinne ofta ganska rastlöst och efter löpturen synkade sinne och kropp otroligt bra.

– Passet vi gjorde hemma i vardagsrummet framför tv:n gav mig sån skön träningsvärk. 20 fantastiska minuter, borde jag avvara oftare!

Så i överlag är jag nöjd med utfallet, glad att vara igång och peppad på att fortsätta utmaningen i februari. Så kommande månaden tänker jag ha fokus på: Rörelse, ofta! Jag tänker under månaden utmana mig själv med att gå 70 000 steg i veckan och få till tre träningspass i veckan, februari ut. Stort som smått, långt som kort. 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *