Zucchinibröd
Har du liksom jag kvar i frysen från de härliga skördetiderna? Zucchini funkar ju utmärkt att frysa ner och blanda ner i än den ena och än den andra maträtten. I bröd är det jättegott, blir saftigt så otroligt och extra gott är det till soppa tycker jag! Receptet? Jamen självklart, det kommer här:
Ingredienser
50 g jäst (jag har nästan alltid torrjäst hemma i skafferiet
5 dl mjölk
0,5 dl olja (jag använde Rybsolja från grannbyn, rapsolja funkar annars bra!)
2 tsk flingsalt
2 msk honung
Finriven zucchini (jag använde upptinad från frysen, men färsk går lika bra)
9-10 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Instruktioner
– Lägg jästen i en bunke
– Värm mjölken så den blir fingervarm, häll den på jästen och rör runt så den löses upp
– Tillsätt salt, olja och honung – rör om
– Rör i zucchinin
– Tillsätt havregrynen och därefter mjölet
– Degen ska vara kletig
– Låt degen jäsa i bunken med duk över i 30 minuter.
– Klä en plåt med bakplåtspapper
– Stjälp ut degen på bakplåtspappret och smeta ut den över plåten
– Låt jäsa 30 minuter till
– Sätt ungen på 200 grader
– Skåra försiktigt upp rutor i degen och nagga med gaffel
– Skjuts in i ugnen ca 15 minuter
Låt svalna, skär upp i rutorna du för-skårat och dela på mitten när de ska ätas!