Ord om livet

Början av 2023 och mina omtag

Fjärde februari och jag har känt mig så kantstött. Jag hade sett så mycket fram emot januari och omtaget ett nytt år kommer med. Jag längtade efter att ta tillvara på de fina vinterdagarna, att organisera och städa hemma, att röra på mig ordentligt och börja planera årets projekt och händelser med Fredrik. Men hittills har det varit platt fall, vi har haft magsjuka i huset fem gånger sedan veckan innan jul. Febertoppar mellan varje magsjuka, allt går runt runt och i veckan har jag varit så slut att det bara surrat i huvudet av tinnitus och negativa tankar. Jag är i grunden väldigt positiv och ser saker från den ljusa sidan, så det ska mycket till innan jag hamnar i det där negativa träsket. Jag tror sjukdomarna ändå tog den där sista knäcken på mig. Oron, de upphuggna nätterna med dålig/lite sömn och alldeles för mycket stillasittande är ett recept på dåligt mående hos mig.

Så vet ni vad vi gjorde? När det vankades helg och sista dagarna av Fredriks ledigvecka närmade sig så avbokade vi alla de roliga helgplanerna. La oss supertidigt. Började stöka och städa ikapp lite hemma. Satte oss framför brasan och pratade. Tog oss tid för djuren och drog fram spel och myskväll för barnen. Börjar ikväll vara någorlunda i gängorna igen. Ett sådant tydligt tecken på att återhämtning är nyckeln till välmående. 

Under denna röriga vecka med magsjukor och feber så har jag hunnit tänka mycket. Jag har funderat mycket på hur 2023 ska bli förlängningen på mitt hälsoår 2022. Förra året började jag att träna regelbundet, åt bättre och gjorde en rad self care-relaterade aktiviteter som förhöjde mitt välmående: massage, fotvård, hårvård och hudvård fick en större plats i mitt liv än tidigare. Allt det är liksom implementerat i livet redan och det är ingenting sådant jag behöver “ta tag i”. Däremot min sömn (är ofta uppe sent och ångrar mig bittert morgonen efter), min skärmtid (mycket slöscroll och lite tid till mina sociala kanaler som borde få mer kärlek!) och min tid ute i skog och natur (måste ökas!) år sådana omtag jag ska göra i år, kanske på bekostnad av något annat i livet som får mindre plats?. Jag ser i alla fall så fram emot alla tre omtag. Och friskare tider, Hujedamig, vad jag hoppas att februari är snälla med oss på Backen.


En kommentar

  • Linda

    Jag tänker att det vore konstigt om INTE allt kändes jobbigt och negativt med en sån period – att ta hand om sig själv kan ju ibland bara innebära att man accepterar att det får vara skit ibland också. Det kommer snart en vår med lite ljus och mer energi, och med lite rörelse på det så ska du se att det snart ger sig!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *