Helgkakan: Knäckig äppelpaj
Hela mitt flöde exploderar av äpplen just nu! Det mustas, bakas, saftas och syltas till höger och vänster. Mycket inspirerande! Jag och Lo fixade helgkakan som i helgen fick bli knäckig äppelpaj, detta recept måste ni prova om ni inte redan gjort, sån himla mumsig kaka!
Ingredienser
150 g smör
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 vispgrädde alt. mellanmjölk
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
600 g trädgårdsäpplen
Så gör du!
Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret, grädden/mjölken och sirapen. När smeten smält ihop tar du av kastrullen från spisen och blandar ner havregryn, mjöl och bakpulver, rör om till en geggig smet.
Klyfta (eller använd en sån äppel-skalar-maskin, kanske?) äpplena och se till att kärnhuset inte följer med. Lägg äppelbitarna i en ugnssäker form. Klicka ut smeten på äpplena.
Grädda pajen i ugnen ca 25 min, den ska vara gyllenbrun och knäckig. Ät ohemula mängder grädde/glass/vaniljsås till, eller bara kaffe, som vi gjorde!