Allmänt,  Guider,  Hönsen & hönshilton

Hönsguiden – Att skaffa & äga höns

(Hönsguiden är uppdaterad 5 maj 2022.

Jag vill börja med att poängtera att detta inlägg innehåller mycket personliga värderingar och reflektioner är mina egna, det finns massor av regler som regleras av Djurskyddslagen. Här kan du läsa tips och tankar, men det är inga pekpinnar, bara inspiration, glöm inte det! 

Hönshus

Mått

Det finns en hel drös med bestämmelser som reglerar hur stort utrymme hönsen behöver. I Sverige får man ha 9 höns/kvm om hönsen väger mindre än 2,4 kg, och 7 höns/kvm om hönsen väger mer än 2,4 kg. Det är lite snedvridet för ju bättre du sköter hönsen (t.ex. om du har utbildning och dokumenterade rutiner) så får du ha fler höns per kvm. Som mest kan man få tillåtelse att ha 20 (!!) höns/kvm. Det tycker jag är helt galet!

Mitt hönshus är 2×3 m i yttermått, alltså drygt 6 kvm. Jag känner att jag max skulle kunna ha 2 hönor/kvm utan att få dåligt samvete. Så 1-3 höns/kvm är ett bra riktmärke tycker jag, beroende på hönsens storlek.

Vi har 2 m i takhöjd, mest för att det kändes rimligt att både jag och min sambo Fredrik ska kunna stå upprätt i hönshuset. Det underlättar vid sysslor som städning ordentligt.

Jag rekommenderar ingen under några omständigheter att hålla höns i små burar, de mår bäst av att ha fria ytor.

Vi byggde först vårt hönshus som en fristående, isolerad låda som fick stå inne i ladugården. Vi hade mycket på gång i livet och renoverade hus i ett rasande tempo, en sommar tog vi dock vårt förnuft tillfånga och flyttade ut hönshuset till en egen plats och gjorde klart det med panel och tak. 

Läs mer om mått för byggnader, reden m.m. hos Jordbruksverket 

Inredning

Det är klokt att tänka till en extra gång innan hönshuset inreds så att det blir bra från början. Hönsen behöver reden där de värper (lägger ägg) och ruvar (ifall de vill skaffa kycklingar). 

Många förespråkar reden som är löstagbara och i plast för att enkelt kunna spola av dem. Till en början hade vi tre fasta reden i hönshuset. Men med åren blev de svårare och svårare att få rena, tillslut bytte jag ut dem till zinkbaljor som är lätta att diska upp. Just precis nu går jag och funderar om vägghängda reden av plåt (så kallade “försvinningsreden”, där äggen kan rulla iväg och plockas ur en liten låda) skulle vara ett bra alternativ så småningom.

I övrigt behöver hönsen sittpinnar, vattenbehållare, matbehållare och ett sand/jordbad.

Hönsen skiter från sittpinnen där de sover om natten. Därför är det klokt att placera dem över ett utrymme där hönsen inte vistas. Det är klokt att ha en “bajsbräda” eller “bajshängmatta” under sittpinnarna, då blir det enkelt att städa och hönsen slipper gå i sitt egna skit. I många fall väljer man att ha bajsbrädan upphöjd för att spara på golvytan. 

Bajsbrädan kan man klä in i plast, kanske en vaxduk? Eller varför inte tidningar, lägga ut en kartong eller kutterspån. Då blir det lättare att rengöra än att låta hönsen skita direkt på träet. Vi har en aluminiumplåt med bockade kanter som jag fyller med lite kutterspån och sedan enkelt skyfflar bort.

Ljus/Fönster

Hönsen vill ha dagsljus varje dag! Vi har två fönster på hönshusets långsidor samt ett fönster i dörren till hönshuset. Inne i hönshuset hänger en stallampa som går igång på morgonen och släcks för kvällen. På natten vill hönsen ha mörkt. 

Vi har satt timer på lampan så vi inte behöver passa tider. Även vår värmelampa går på timer efter behov på vintern.

Isolering

Om hönshuset ska vara isolerat eller inte beror på vart du bor och delvis också vilken ras du har på hönsen. Man brukar säga att hönsen tål kyla väldigt bra, men inte drag. För mig är det självklart att hålla plusgrader inne hos hönsen, även om jag har en tålig ras (Hedemorahöns). Hönan i sig klarar kylan väldigt bra, men kammen kan få frysskador och om den fryser kan den lätt slås blodig, och det vill man ju undvika förstås. Dessutom vill hönsen ha fri tillgång på frostfritt vatten.

Om man vill sätta element inne i hönshuset så behöver man köpa ett som är tillverkat för stallmiljöer, som tål damm och fukt, de kallas kamelement. Jag har inget sådant, endast värmelampan.

Vårt hönshus är isolerat med 90 mm stenull och det håller tätt och dragfritt (nästan lite för tätt ibland! – tänk på att ha god ventilation!). Vårt hönshus brukar hålla +5 – +10 grader under vintern

Strömaterial

På golvet i hönshuset behövs någon sorts strö som suger upp fukt och som hönorna kan “bada” i, ligga och vila, sprätta runt och picka i. Alla dessa “aktiviteter” är väldigt viktiga för hönsen ska få utlopp för sitt naturliga beteende.

Reglerna säger att 1/3 av golvytan ska vara täckt av strö. För mig är det självklart att ströa hela golvytan. Som strö fungerar kutterspån (det använder jag!), halm, sand, papperströ, pellets eller liknande material.

Inne i hönsens reden har jag torrt hö som blir mysigt att lägga ägg i. Det går lika bra med t.ex. halm.

Ventilation/Luft

Vårt hönshus är utrustat med en vädringslucka som står öppen hela sommaren. Det luktar en del ammoniak om det blir smutsigt i hönshuset och ångorna kan göra så att ögonen på hönsen börjar rinna. Så håll det städat och se till att vädra ur hönshuset om det behövs.

Vi har två ventiler i hönshuset för in- och utluft. Vi planerar att sätta någon sorts “skorsten” som får lite mer fart på ventilationen så småningom då det fort blir “instängt” i vårt hönshus. Vi är duktiga på att vädra och tycker att frisk luft är viktigare än värme hos hönsen, även på vintern. Ett gott tips är att inte sätta ventiler i närheten av sittpinnarna, då dessa ska sitta dragfritt.

Tips - lättstädat!

Ett av de bästa tipsen du ska få av mig är att göra hönshuset lättstädat! Att ha så få vinklar och vrår som möjligt kan hålla ohyra borta, då har de mindre utrymme att gömma sig på! Vi har tejpat springorna i golvet med rejäl tejp.  Att ha t.ex. en plast över bajsbrädan som är lätt att skyffla av och byta helt vid behov gör det lättarbetat. Det dammar väldigt mycket av hönsen, dammet flyger upp och lägger sig överallt om man inte håller efter och storstädar ibland.

Hos oss har vi OSB på väggarna, det ultimata vore helt släta skivor eller en slät putsad vägg. Det går att måla skivorna i blank färg så att de blir lättare att torka av.

Att kunna skyffla med spade och få hönshuset helt tomt för att sedan skura det rent eller köra med högtryckstvätten är nödvändigt!

Att ha hönsen ute

Voljär/rastgård

Det är bra om man har en voljär (en utomhusbur i anslutning till hönshuset) där hönsen kan vistas när man inte är hemma. Min plan är att en dag ha en sådan rejäl, fin rastgård.

Använd helst putsnät, det kan inte rävar bita sig igenom, till skillnad mot vanligt hönsnät.

För att skydda hönsen mot rovdjur kan man förse voljären med ett tak av nät samt gräva ner putsnätet längst ner mot marken för att förhindra grävande rovdjur att ta sig in. Vissa voljärer förses med tak, för att ge hönsen skugga samt förhindra smittspridning från vilda fåglar.

Voljären går att förse med flera berikningar som främjar hönsens naturliga beteende. Att hönsen har något att sprätta runt i, sandbada i och sysselsätta sig med får dem att må bra. Vatten- och foderautomater låter du helst stå inne i hönshuset/under tak för att förhindra smittspridning.

Frigående

Mina höns är frigående under barmarkssäsongen.  Det är så hemtrevlig att ha dem lösa på gården!

För oss går det jättebra att kombinera katt och höns, Knut har aldrig försökt sig på dem, de är helt enkelt för stora (kycklingar har vi inte introducerat honom för förrän de varit stora nog). Däremot har vi förlorat ett gäng unghöns till hermelinen och haft besök av en rovfågel som tog vår tupp.

Hönsen vill ha skugga och sol om vartannat, ett ställe att skydda sig från ihållande regn och rusk. När hönsen är frigående så hittar de själva naturliga sandbad. Jag har hönshuset öppet under dagtid så hönsen får komma och gå som de vill. 

Hönsen kommer själva in vid läggdags och hoppar upp på sina pinnar, så jag behöver bara stänga dörren om dem.

Foder

Detta äter mina höns

Mina höns äter främst havre eller korn som jag får tag i från min svärfars bondgård. Sedan brukar jag blanda ut det med 10-20 % värpfoder som jag köper på Granngården. Hönsen får fri tillgång på snäckskal som innehåller kalcium för att få hårda äggskal. 

Givan varierar beroende på hur mycket höns jag har, men i regel äter ungdjur samt tuppen mycket mer än mina värpande damer. Mina höns har fri tillgång mat i foderautomat (rymmer 5 kg).

Vad man ska ge sina höns för foder är en riktig vattendelare. Jag tycker att de klokaste är att läsa på lite om olika foder och göra sig en egen uppfattning.

Förvaring

Fodret ska förvaras torrt och på ett sätt så att inte skadedjur (t.ex. möss) kommer åt det. Jag förvarar mitt foder i stora tunnor i plast som jag köpt på Granngården. Jag låter tunnorna stå i vår ladugård, under tak, året runt.

Matrester

Mina höns får äta det mesta. Inte sådant som de inte tål förstås. Det går att googla sig till. Om vi ätit något speciellt och jag undrar om hönsen kan äta det så brukar jag bara googla “höns + banan” eller liknande. Men de äter det mesta.

Mina höns får ibland rester av kött. Jag tänker att det är som att de käkar en mask eller skalbaggar från trädgården, men de har aldrig fått äta kyckling. Mina höns tycker att det godaste som finns är burkmajs. När hönsen får nått gott så märks det, de kuttrar och purrar på ett speciellt sätt, väldigt mysigt!

Att välja hönsras

Det finns massor med olika hönsraser – jag kan långt ifrån alla! Men jag personligen gillar våra svenska lantraser t.ex: bjurholmshöns, skånsk blommehöna, kindahöns och hedemorahöns. Jag gillar också rasen creme legbar som lägger blågröna ägg. 

Mina höns är av rasen hedemorahöns. Jag blev förälskad i rasen när jag var på Nybygget Rismyrliden och bestämde där och då att det var den rasen jag ville ha. Sedan visade det sig att grannarna hade Hedemorahöns och när de skulle göra sig av med sin flock tog jag över den (fem hönor och en tupp). Om jag fick välja skulle jag ha ungefär nio-tio hönor och en tupp. Då får man nog många ägg för att täcka hushållets behov och kan ge bort ett gäng till nära och kära också. Eller vem försöker jag lura? Jag skulle kunna ha hundratals höns och ändå vilja skaffa fler – det är så beroendeframkallande!

I dagsläget har vi sex hönor och en tupp! (och ett gäng kycklingar på tillväxt!). Det går att ha fler än en tupp om man har nog många hönor. Har man för lite hönor kommer tupparna att ryka ihop och bråka om vem som ska styra och ställa.

Vart köper man höns?

Att köpa fullvuxna höns är en vattendelare, att köpa höns är alltid en risk. Jag förstod fort att höns finns inte i vanliga djuraffärer. De går istället att hitta på Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook och på hönsbytardagar/hönsmarknader om våren. Om hösten har hönserierna ofta utförsäljning av “uttjänta” värphöns (de har mycket kvar att ge!).

Men här höjer jag ett stort varningens finger. Om du köper höns från någon annan finns en risk att du drar med smittor till ditt hönshus. Det kan handla om kvalster och löss som kan bli besvärliga att behandla. Det kan också vara luftburna sjukdomar som ILT som är mycket plågsam och dödlig för hönsen. Det kan låta skrämmande att läsa men det finns en lösning! – Att köpa höns från uppfödare som testat sin besättning så de är friska (t.ex. Krygegårds hönshus) eller att kläcka fram egna kycklingar i maskin. 

Skaffa ras efter vart du bor

Vissa höns är tåligare än andra. Hedemorahönsen som vi har tål kyla rätt bra och passar oss som bor i Västerbotten. Läs på om olika raser och hitta en som gillar vädret och årstiderna där just du bor. 

Ägg

Hönsen lägger ägg även fast man inte har någon tupp. Det är vanligt att folk tror att man måste ha en tupp för att få ägg. Tuppens uppgift är att hålla reda på hönsen och att befrukta dem så att man kan få kycklingar.

Mina höns lägger ungefär 7-4 ägg i veckan/höna på våren och sommaren, och mer sällan under hösten och vintern. Det styrs av dagsljuset. Lantraserna lägger i regel mindre ägg än värphybriderna som “jobbar” på hönserier.

När det blir höst och mörkare ute vill hönsen ha viloperiod. Hönsen ruggar (byter fjäderdräkt) och återhämtar sig. Det går att “manipulera” fram mer ägg genom att öka ljustimmarna för hönsen, men de behöver sin paus och förtjänar en lugnare period. Hos mig brukar denna infalla i oktober/november och sträcka sig till jul.

Om hönsen får gå ute och äta gräs och örter blir äggulan knallgul. På vintern är gulan därför lite blekare. En höna börjar lägga ägg när den är ca sex månader gammal, om man skaffar kycklingar så dröjer det därför ett tag innan de börjar producera godheterna.

Skötsel

Lagen säger att hönsen behöver tillsyn minst en gång/dag. Den säger också att man ska skydda sina höns från onödigt lidande och behandla dem väl. Min vardagliga skötsel av hönsen är att jag, på morgonen, går ut och ser till dem. Är det vår/sommar/höst och okey väder så får de gå ut och spatsera fritt på gården, även då vi åker bort eller på jobbet. Är vädret dåligt vill de ofta inte gå ut alls, de är riktiga mesar när det kommer till regn och rusk!

På morgonen går skötseln fort, jag ser så att alla mår bra och släpper ut dem. På kvällen spenderar jag oftast längre tid i hönshuset. Då brukar jag umgås med dem på ett annat sätt. Jag sitter ibland en stund inne hos dem och pratar med demUngefär var tredje dag så byter jag vatten och diskar upp vattenbehållaren. Det dammar en del hos hönsen och fönstersalningar, värmelampan behöver torkas av då och då med en blöt trasa. Foderautomaten fyller jag vid behov.

Jag städar hos hönsen vid behov. Under vintern skottar jag av skitbrädan ungefär en gång i veckan men tömmer sällan hela hönshuset och storstädar. Istället brukar jag skotta bort det som uppenbart är smutsigt och fylla på med fräscht kutterspån då och då. Under de varmare månaderna gör jag minst två storstädningar då allt tas ut och skrubbas upp ordentligt (vår och höst). Hönsens skit och smutsiga spån brukar jag stacka på samma vis som jag gjort med hästarnas gödsel. Annars kan man ordna en kompost. Hönsens gödsel är strålande näring till odlingen!

Avlivning

Om man kläcker fram kycklingar och får många tuppar eller om någon i hönsgruppen blir sjuk så måste man kunna avliva dem snabbt och värdigt. Det är förbjudet att avliva djur utan bedövning i Sverige, därför ska djuret slås i huvudet med te.x. baksidan av en yxa innan man snabbt hugger halsen av den med en vass yxa. Det kan låta brutalt men detta är något man måste vara beredd på att göra som hönsägare. Fredrik och jag brukar hjälpas åt och det är aldrig särskilt trevligt. Men som djurägare tar man sitt ansvar. Inför vår första tuppslakt kollade vi flera klipp på Youtube, både hur själva avlivningen skulle gå till, men också hur fjädrarna kan plockas och köttet tas tillvara.

 

Läs mer om skötsel av höns hos Jordbruksverket 

Ohyra

Höns har ett litet rykte om sig att bära på “ohyra”. Många höns får ohyra, de är dock ofarliga för människor! Hönsen och hönshuset kan drabbas av olika sorters ohyra och de är olika besvärliga att få bukt på beroende på vad för sorts elände som drabbat hönsen.

Vanligt är att hönsen får “kalkben”, det är när hönsen får kvalster som borrar gångar i hönsens ben som får inflammationer. För att råda bot på kalkben ska hönsens ben skrubbas med såpavatten och sedan smörjas med något fett som kväver kvalstren, t.ex. vaselin. Se upp för märkliga, suspekta kemikalier! Kvalstren sprids genom ströbädden i hönshuset så den behöver bytas ut. Detta behöver upprepas.

Kostnader

Jag är övertygad om att det går att hålla höns precis hur dyrt som helst! Det finns massor med tillbehör, kosttillskott och krimskrams man kan köpa till sina vingbeklädda vänner. 

Det är helt klart dyrare än att köpa ägg i affären, men känslan att äta sina egna ägg, från höns som har det bra och trivs, är obetalbar! Dessutom är hönsen sällskapliga och trevliga husdjur, har man en gång haft häst så tycker man ju att hönsen är riktigt billiga i drift (hehe).

Mina höns kostar oss ca 300-400 kr/månad. Då ingår elen för uppvärmning, foder, kutterspån och en och annan burk med majs.

Hönshuset oss kostade ca 15000 kr att bygga, då är allt virke, målarfärg, takplåt, vattenavrinning m.m. inkluderat. (virkespriserna är dock idag dyrare)

Slutligen

Att skaffa höns har varit ett av de bästa besluten i livet! Det kan låta som mycket jobb och många måsten när jag spaltar upp allt såhär i ett inlägg. Men det är verkligen så kul! När hönsen ligger och njuter och sandbadar eller kommer springande över gårdsplanen så fort de ser en, då matas min själ! De är otroligt lättsamma och tacksamma djur! Förvandlar i stort sett alla våra matrester till supergoda ägg och vår lilla dotter Lo tokälskar att hänga ute hos hönsen. Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha höns resten av livet! Jag ångrar bara en sak – att jag inte skaffade dem tidigare!

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *