Jul

Vårt julfirande 2023

Trots att det hunnit bli slutet av februari och dagarna tydligt blir längre och längre så har jag inte kunnat släppa att jag velat visa vår jul för er. Tanken var att vi skulle fira uppesittarkväll hos oss på Backen och jag var otroligt pepp på att få duka långbord, ordna snacks och fylla hemmet med folk. Men en fruktansvärd influensa golvade hela familjen och orken fanns absolut inte. Så vi fick tänka om och inhysa alltihop hos våra grannar; Fredriks syster med familj.

Men julen börjar ju tidigare än så. Vi brukar vara rätt så snabba in med julgranen men i år dröjde det ända till dagarna innan jul. En gran från vår egna skog, såklart. Det var magiskt att ha med Svante på alltihop, han har blivit så stor och förståndig!

Och vips var jobbdatorn hoppackad och jag landade mjukt i ett arton dagar långt jullov med barnen. Fantastiskt. Morgonen den 23:e december började med mys i vardagsrumme; julkalender och kattgos.

Barnen fick öppna varsin julklapp. Vi skulle ju fira jul med Fredriks familj på kvällen så det behövdes något roligt för att få dagen att gå. Hujedamig så lång en dag kan vara när man är fyra år gammal! Loppan öppnade ett äntyrskitt med lupp, kikare och förstoringsglad från Vinted.

Det blåste storm den här dagen men vi bestämde oss ändå för att hälsa på hästarna och sitta på ryggen lite.

När det skymde så tog vi oss till våra andra grannar; Fredriks föräldrar som tänt en brasa och bjöd in oss allihopa på lammburgare från deras egna gård. Sån lyx! Vi fick äta i inglasningen sedan för att inte blåsa bort.

Sedan tog vi oss allihopa till Cecilia och Marcus som dukat upp med långbord. Så fint!

Vi hade köpt charkbrickor istället för att laga julmat. Sedan hade allihopa köpt med sig lite övrigt plock såsom godis, ostar, kex och paj. Sånt genidrag!

Vi åt och åt och åt. Barnen lekte, livets lyx att ha kusiner i samma ålder. Loppan i julklänningen jag köpte på loppis när hon var bebis (åh!) och Svante i kusinärvd kavaj och skjortan som faster Maria smugit åt honom. Så gulligt så.

Väntan var evighetslång men tillslut kom den där Skråmträsktomten som nyser, pratar bondska och stampar i golvet. Skrämmade och svinroligt! Lyckan i barnens ögon var obetalbar.

Lo med hennes Signe. BB-kompisar födda med tre dagars mellanrum, grannar, går på samma förskola och bästisar. Ljuvliga.

Barnen lekte tills ögonen stod i kors och de fick stoppar i säng. Vi vuxna satt uppe och fortsatte äta och spela spel resten av kvällen. Så fin uppesittarkväll och så glad för min extrafamilj!

På självaste julafton så tog jag en promenad med Buse. Brukar förr om åren alltid rida en julritt och detta kändes som en fin start på att återuppta traditionen igen om ett par år.

Så kom vi till min hemby Åbyn, där hela familjen väntade. 

Kusiner, julmat och prat i en enda stor röra. Så tacksam för denna jul!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *