Kompostera med Bokashi!
Reklam för Granngården
Odlingssäsongen närmar sig och även om jag tänkt odla ganska litet och begränsat i år så tänker jag gå “all in” när det gäller jordhälsa, så 2023 satsar jag på bokashimetoden! För mig är det perfekt också då hönsen äter det mesta av våra matrester, men några saker äter de inte (som bananskal, avokado, okokt potatis m.m.), detta kan jag istället kompostera och använda i odlingen framåt sommaren!


Börja med att köpa en hink (LÄNK TILL DEN JAG HAR FRÅN GRANNGÅRDEN!), den kommer komplett med bottenplatta, ventil för att tappa lakvatten, lock och en platta för att trycka ihop matavfallet.


På hinken är det bara ventilen som behöver monteras, sedan är den redo att användas! Börja med att fylla på med matrester.

Det mesta går bra att kompostera i en bokashihink men det går snabbare med mindre bitar. Jag har också läst mig till att lite vitt mögel är helt normalt, men blir möglet svart eller grönt ska man börja om på nytt. Helst ska man inte “störa” hinken för mycket, man kan satsa på att fylla på den någon enstaka gång/dag och vara noga med att stänga locket sedan.

Varje liter matavfall man lägger ner i hinken ska man strössla på ca två matskedar bokashiströ (LÄNK TILL BOKASHISTRÖ HÄR) och eftersom hinken byggs på använder man den tillhörande lilla plattan med handtag för att pressa ihop matavfallet och minimera luften i hinken.

Under komposteringsprocessen bildas lakvatten som går att vittja med ventilen längst ner på hinken, då tappar man ut lakvattnet i t.ex. en PET-flaska och blandar den sedan med hundra delar vatten och använder till krukväster, odlingar och blommorna.
När hinken är full låter man den stå försluten i ca två veckor. Sedan kan man använda bokashin i trädgårdslandet. Det är bra om det är varmt där hinken stå, men undvik för varmt (över 40 grader) och direkt solljus, jag tänker att min ska få stå i städskrubben, skyddad från möss och småbarn.
LÄS MER OM BOKASHIMETODEN HÄR!
Nu börjar peppen för odlingssäsongen krypa sig på!