Livet utanför backen,  Utflykter

Utflykt till Robertsfors

Sedan länge hade jag ett pinnat evenemang i min Facebook-app, öppningen av loppisen “Andra varvet” i Sikeå. Vädret var risigt och helgplanerna hade ställts in, så halvspontant packade vi in oss i bilen, hakade på mamma och pappas släp och drog till grannkommunen.

När vi kom fram till hamnen i Sikeå där loppisen ligger så lunchade vi i bilen. Lunchsallad, saft i sirapsflaska och termoskaffe. Sedan köade jag och Svante snällt i regnet medan Fredrik och Loppan letade åt lite lördagsgodis på helgmarknaden.

Andra varvet ligget naturskönt till, med havet åt ena hållet och ängar, skog och hagar åt andra hållet. Och vackra, gamla trävillor. Kolla på hus är så kul!

Vi fick köa en halvtimme innan vi kom oss in. Dörrvakten sa åt mig att barnvagnen inte skulle rymmas inne i butiken, så jag sa att jag kunde lämna den utanför, “Vad ska du göra med bebisen då?” frågade hon mig strängt. Haha! Fredrik bar snällt runt på elva och ett halvt kilos Svante medan jag rafsade ihop lite fynd. Vi var egentligen ute efter större möbler men det var väldigt skralt på den fronten. I kön till loppisen hittade vi en lapp om ett museum med café i närheten, så dit styrde vi kosan.

Kosan som ju är alldeles ny. Fredrik tog tåget till Stockholm i måndags och körde hem vår nya bil i tisdags. Ny för oss, men begagnad förstås.

Med i bilen var också dagens bästa fynd enligt Loppan. En gräsligt ful, men ack så rolig, dinosaurie för en tjuga.

Vi körde nio minuter, tillbaka in till Robertsfors. Ut på bruksområdet där det gamla bruksmuseet med tillhörande café finns. Vi smällde av så vackert det var.

En så fin lekplats för barnen med. Men regnet strilade envist ner så vi skyndade oss in i byggnaden istället.

Vi tog ett varv runt museet. Svante den lilla huliganen var innanför prick varenda golvmarkering.

Allt ifrån lantbruksföremål, gamla apoteksföremål, hästredskap, flottning och frakt av timmer. Allt på gammalt vis. Så mycket spännande att läsa om!

Så mycket vackert att vila ögonen på. Så vackert i sin enkelhet.

Jag blir alldeles till mig av små modeller som dessa. Vill också skapa och göra små världar.

Sedan tog vi sikte mot caféet som var mysigt inrett med cafébord, klappstolar, trasmattor och vitriner med hantverk från lokala förmågor. 

Mycket billigt fika och en mysig paus mitt på dagen. Min bulle var lite torr men skumraket och lemonad slår ju aldrig fel.

En började bli fasligt trött på allt kalasande! Han började flirta med farbrorn vid grannbordet istället.

En annan tyckte inte det var det minsta tröttsamt med fika mitt på dagen. Rulltårta med strössel var festligt, så festligt!

Gulliga kvinnan i kassan tipsade oss om loken och tågvagnen man kunde kika på en bit bort. Så vi kutade över gårdsplanen

Beundrade allt det frodiga, fina som omger oss just nu.

Hur kan det vara så kul att kika på gamla, skruttiga grejer? Till och med dörrtrycket till tågvagnen var ju vackert! Pärlspontstak, gulliga små fönster och blå utsida. Smälter lite.

Ville slita loss tyget på de buntade sätena och klä in kökssoffan hemma i det.

Så var vi färdigloppade, mätta, belåtna på kultur och fina omgivningar.

Så vackert alltihop. En sådan liten pärla i Västerbotten. Robertsfors bruksmuseeum och Andra varvet. En fin utflykt i Västerbotten!

2 kommentarer

  • Hanna Karlsson

    Haha, ser framför mig hur kvinnan trodde du skulle lämna Svante i vagnen…. Bra träning för Fredrik som fick bära gossebarnet. Långt för mig till Västerbotten så kul att få se hur det ser ut hos er.

  • Ajli

    Jag kan knappt föreställa mig ett bättre sätt att tillbringa regniga dag på 🙂 Och de gräsliga fynden (som dinosaurier eller tokiga träfigurer) är de bästa enligt mig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *