Annonssamarbeten,  Trädgård, odling & blommor

Min odling 2023

Reklam för Granngården

… Något av det bästa jag vet …

… Mitt trädgårdsland! Trädgårdslandet som kom till under 2020, jag hade länge varit sugen på att prova odla men kom inte riktigt till skott, men när pandemin gjorde entre i vårt liv och allt annat sattes på paus så ägnade jag mig åt min lilla odlingsplätt. Jag anlade bäddar av överblivet hösilage och hästbajs som jag placerade på kartonger för att kväva gräset under bäddarna. Det växte fint. Men under säsongen så började envisa grässtrån sticka upp här och var i bäddarna, och hur jag än försökte rycka bort dem så tenderade de bara att bli fler och fler. Tillslut fick jag lära mig att ogräset som spred ut sig heter kvickrot och är ett tämligen besvärligt ogräs att bli av med. Under både 2021 och 2022 kämpade jag på med bekämpningen av dessa envisa ogräs och i slutet av 2022 var jag så less. Alla markdukar jag köpt på mig och lagt ut som underlag i flis-gångarna var alldeles håliga av alla rotgenomträngningar av kvickroten. Jag blev helt matt när jag tänkte på trädgårdslandet och tänkte att jag nog skulle både dra ner och minska på odlingen till 2023. När vi återigen fick hästar på gården så försvann mitt odlingsrum som istället blev sadelkammare igen, även det gjorde att mina förutsättningar till odling kändes sämre.

Men nu har jag fått klura på odling och trädgårdsland en hel vinter och i år känns det viktigare än någonsin att odla! Med tanke på världsläget samt matpriserna så känns det som att det finns stora fördelar med mitt lilla trädgårdsland som ger så mycket i form av skörd och välmående, det händer verkligen något i en när man får stå med händerna i jorden! Så mitt fokus i år blir: odla på liten yta och jordbearbetning och -förbättring!

 

Det jag tänkt fokusera på är sorter som går att direktså, med några undantag såsom kål! Dessa sorter från Granngården är nya för mig:

 
  • Rödbetan Moulin Rouge (LÄNK FINNS HÄR), denna sort har jag provat förr, men nytt för i år är att jag provar varianten med såband, så att fröna sätta på ett lämpligt avstånd från varandra, jag brukar vara riktigt dålig på gallring av rödbetor så det tror jag blir ett lyft i min odling!
  • Ringblomman Bronzed Beauty (LÄNK FINNS HÄR), ringblommor har jag direktsått i två år nu och jag älskar denna lättodlade blomma som blommar i massor och står sig bra i bukett! Detta blir en ny färg för mig då jag tidigare odlat endast orange ringblommor, så fantastiskt fin färg, visst?
  • Spenaten Vroeg Reuzenblad (LÄNK FINNS HÄR), spenat är ju också väldigt lättodlat och jag brukar börja att så spenat så fort det går i trädgårdslandet, alltså direkt snön tinat bort, spenat är väldigt köldtålig och tål lite frost. Spenat sår jag i omgångar under sommaren, skördar och stoppar i frysen om jag inte hinner äta upp den direkt. I år provar jag så en bytta i fönstersmygen också för att se om vi kan få lite microgrönt till frukostmackan!
  • Moroten Flakkée 2 (LÄNK FINNS HÄR) denna sort ville Loppan så gärna prova! Jag har tidigare bara sått sommarmorötter men dessa vintermorötter ska vara lättare att lagra!
  • Grönkålen Scarlet (LÄNK FINNS HÄR) som är lila! Jag tänker mig att den kommer att bli otroligt vacker och till och med göra sig bra i blombuketter! Denna kål bredsår jag 6 v innan utsättning efter sista frosten (i juni för mig i zon 5), alltså i mitten av april!

För att spara ännu mer plats kommer jag i år att så i pluggbrätte (LÄNK FINNS HÄR) med 84 celler. Eftersom det fortfarande är tidigt på säsongen och länge tills vi har frostfria nätter här i Västerbotten så har vi bara petat ner ett gäng chilifrön. Jag tänker fylla pluggbrättet med kål (svartkål, grönkål, broccoli och vitkål!), jag tycker det var så fiffigt för med pluggbrättet följer en bottenplatta så man kan vattna sådderna underifrån, mellan bottenplattan och såbrättet är också en matta som håller fukten längre. Suveränt!

Men först och främst ska jag fylla pluggbrättet med jord, såklart! Jag försöker skapa egen jord med hjälp av bokashi och kompostering av häst/hönsskit men några säckar jord/år brukar gå år och då köper jag den helst från Hasselfors (LÄNK FINNS HÄR). Att ha bra jord är ju a och o i odling och denna såjord är godkänd för ekologisk odling, så giftfritt och naturligt det kan bli!

För att få bukt med kvickroten i mitt trädgårdsland ska vi plöja upp det och blanda in hästarnas halmbädd från lösdriften, denna bädd är fylld av gödsel, det i kombination med halmen och bokashin tror jag kommer att bli ett kanonland att så i! Det kommer att krävas lite arbete, men när jag står där med fröpåsarna i handen i juni kommer det vara så värt det!

HÄR kan du läsa en guide om förodling och HÄR kan du läsa om vinterodling (än finns tid!), det finns så mycket att skriva och säga om odling men först och främst så vill jag skicka med er att: bara gör! Prova dig fram! Du kommer inte att ångra dig!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *