Trädgård, odling & blommor

Detta ska jag odla 2023!

Jag pratar om att spara plats och diraktså mycket, enkelt ska det vara! Men vad har jag tänkt så då? Och vilken tid ska jag börja med sådderna? Såhär tänker jag om min odling i Västerbotten, zon 5!

M A R S

I mars känner jag fortfarande lugnet. Instagram svämmar över av fina plantor, vintersådder och dahliaknölar som väcks till liv. Det är fantastiskt med inspiration men fort kan det bli överväldigande att se. folk i södra Sverige ligga så långt före vår-mässigt. Här i Västerbotten är det vinter än och många veckor innan vi kan plantera ut något! 

Jag satsar på två enkla sådder:

 • Chili
 • Spenat

Jag har inga förutsättningar för gurka, tomat och sådant som kräver näst intill växthusklimat för att bli bra. Istället försöker jag spara på odlingskrutet och hushålla med energin till själva trädgårdssäsongen.

A P R I L

I mitten av april är det sex veckor kvar tills jag kan plantera ut mina sådder, så nu är det läge att peta ner fler frön i såjorden! Jag satsar på kål och en stackars liten blomma:

 • Grönkål
 • Vitkål
 • Svartkål
 • Spetskål
 • Broccoli
 • Tagetes

M A J 

Maj kommer och tiden tycks inte räcka till till något! Kvällarna är ljusa och ofta ljumna så länge solen är uppe. Jag sår ingenting mer än möjligtvis mer mikrogrönt såsom spenat. Däremot så bearbetar jag landet, rensar upp det, jordförbättrar och strukturerar. I början av månaden lägger jag dessutom fram potatis så den får gro (mörkt och rumstemperatur!)

S L U T E T   A V   M A J – J U N I 

I juni är det ljust dygnet runt. I den bästa av världar har jag direktsått redan i slutet av maj, men här i zon 5 finns risk för frost ända till 10 juni. Det jag sått kan behöva en fiberduk om nätterna.

I år tänker jag så:

 • Squash – både vanlig sommarsquash och tefats/musselsquash
 • Vallmo, ringblomma och rosenskära – ljuvliga, lätta blommor!
 • Morötter
 • Palsternacka
 • Rödbetor
 • Sättlökar
 • Ärtskidor
 • Pumpa

I år vill jag både odla för skörden och all mat det innebär, men också för att involvera barnen och ha ett roligt familjeprojekt. Jag ska försöka minska ner min odlingsyta och istället sköta om den yta jag jag istället för att varje år tänka större. Vi är riktigt sugna på att kika efter äppelträd, körsbärsträd, jordgubbsland och smultronsnår också. Jag vill att det ska kännas lätt, görbart och lättskött i år!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *