Djuren,  Hästen, ponnyn & stallet

Hästläget!

Mitt liv kretsar just nu väldigt mycket kring jobbet. Jag och en kollega skriver årsredovisningar i parti och minut, för mig har det inneburit många jobbkvällar när barnen somnat. Visst är det alltid så på våren, allt hopar sig? Det är som att man ska igång med allt efter en långsam, vilsam vinter. Inte mig emot egentligen, jag gillar att försöka leva efter årstiderna och precis som naturen så vill man ju bara blomma ut under våren.

Men trots tillfälligt hög arbetsbelastning så är vi duktiga på återhämtning och att tanka energi. Livet är en ständig balansgång, ju! Jag tänkte berätta lite om hur läget ute hos hästarna är nu! I måndags kom veterinär Karin för att vaccinera Buse mot hästinfluensa, jag bad henne också kika om det är möjligt att kastrera honom snart men hon skrattade gott när hon var och kikade efter “haha här finns absolut ingenting att kastrera ännu!”. Nog för att han är snäll, men med tanke på att hans lilla kompis i framtiden kommer att vara ett sto känns det ändå angeläget att få det gjort.

Snart kan jag utvärdera en hel vinter med lösdriften. I överlag har det fungerat så bra och jag är så nöjd med bygget! Däremot så ligger ingången mot gårdsplanen på gårdens lägsta punkt så när det töar rinner det in vatten i delen där halmbalen står. Vi trodde att vi löst alltihop med att gjuta in rör med en uppfångande ränna i plattan. Den har ju dock fryst ihop till en isklump efter vinterns töande- och frysande. Det får vi fundera på framöver!

Jag var lite bekymrad över hur mycket halm hästarna åt i början – men de har verkligen fattat tycke för sitt hösilage och i början av denna vecka var jag så nöjd över bädden som börjar komma till.

Men så drog vinterns värsta snöstorm in en kväll och vi fick prick hur mycket snö som helst!

HELA lösdriften fylldes med snö. Det var bara tur att jag arbetade hemifrån denna dagen och kunde spendera lunchen med att skotta ut snö och fylla på med ny halm. Det som kändes mest frustrerande av allt är att jag köpt en presenning för 10 000 som ska sitta för öppningen, med ett litet urtag där hästarna ska gå in och ut. Men jag har fått felleverans och fel färg och ja.. lite surt kändes det allt! 

Jag har backat bandet lite med Buse. Fick rapporter från Pajas ägare att Buse är väldigt stressad i boxen när hon jobbar med Pajas. Han står på bakbenen, skriker och vandrar runt. Har märkt att han inte heller vill äta sitt kraftfoder eller varva ner med hö eller lusern när han står i boxen, han förknippar den helt enkelt med något negativt. Så vi har tränat de två senaste veckorna på att boxen är en rolig plats, vi har tränat med target, borsta och gosa och bara att stå inne med kompisen intill utan att bli lämnad ensam. Det går framåt, sist vi tränade gick han direkt in boxen och frågade “ska vi träna nu?”.

Dessa småkillar busar och busar. Det är så roligt att ha hästar på backen igen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *