Guider

Vad gör du om krisen kommer?

Har du också svårt att navigera i krisen just nu? Ett band av oro kring hjärtat? Jag har ingen aning vad som kommer att hända framöver, jag gissar och spekulerar att vi kommer att se höga priser på mat, bränsle och el. Det kommer helt klart att bli dyrare att leva i Sverige. Jag vill inte spekulera allt för mycket över hur kriget i Ukraina kan komma att påverka oss utan istället ta tillfället i akt att plita ner några handfasta grejer du kan göra för att göra något.

I början av 2020 fick jag en stor klump i magen. Samtidigt som Australien brann så hotade Trump med attacker mot Iran och det pratades om ett tredje världskrig. I nyhetsflödet gick det också läsa om hur bananerna hotades att utplånas på grund av en svampsjukdom som orsakats av ohållbar odling. Detta var någon liten vecka innan coronapandemin lamslog hela jorden. Jag satte mig i hönshuset med Loppan i knäet och funderade. Vad kan jag göra? Jag bestämde mig för att gräva där jag stod. 

6 januari 2020 skrev jag på bloggen: Vreden och bekymmerrynkan måste bli odlingar här på gården. Den måste bli bikupor och egenprocuderat kött. Det måste bli en om inte miljövänligså en miljösnällare bil. Den måste bli “lappa och laga” och “låna på bibliotek före att köpa ny bok”, den måste bli “klädbytardag”, “Tradera” och “loppis”. Den måste bli en cykeltur till affären om sommaren. Den måste bli ett holistiskt tänk. Den måste bli en ny livsstil att anamma lite i taget. Den måste bli Svemester och tågluff. Den måste bli svensk och ekologisk mat. Den måste bli jobba mindre och leva mer. För i allt elände blossar ett enormt behov av att vara med familjen, vara här och nu.

Vi har kommit en bra bit på väg. Hela tiden tar vi små steg mot ett hållbarare liv, för varje steg känner jag mer och mer sammanhang och mening, klyschigt nog. Så nu när det krigas i Europa är det väl på sin plats att påminna sig själv om sitt liv. Hur vill jag leva? Hur vill jag skapa mening i mitt liv? Hur kan jag se till att min familj och min närmsta krets klarar sig om en samhällskris drabbar oss?

  • Först vill jag tipsa om att välja dina nyheter. Tro inte på allt som delas i sociala medier. Jag har valt att läsa om situationen ute i Europa i Dagens Nyheter. De erbjuder just nu gratis medlemsskap (som sägs upp automatiskt den 10 april) som gör att alla artiklar är upplåsta och kan läsas av alla. Det hjälper mig att navigera och inte bli helt fast i nyhetsrapporteringen.
  •  Läs broschyren “Om krisen eller kriget kommer” från MSB. Där finns bland annat förslag på vilken mat som är bra att ha hemma, viktiga telefonnummer m.m. 
  • Om du kan – skänk pengar! Det spelar ingen roll vilken organisation (förutom att de ska ha 90-konto, en kvalitetsstämpel som säkerställer att pengarna används på rätt sätt). Jag har själv skänkt en slant till UNICEF som hjälper barn.
  • Lyssna på podden “I väntan på karastrofen” med Kalle Zakari Wahlström och Patrick Sellman. De pratar om prepping och självhushållning på ett pedagogiskt och handfast sätt. Gillar speciellt senaste avsnittet om kriget i Ukraina och pratet om att hitta mening i livet har stannat kvar i mig.
 

Men framför allt vill jag uppmana dig om att sätta din potatis, förse dig med ditt kött, ordna förvaringsmöjligheter, odla din kål, så dina morötter och lär dig baka bröd. Läs på, lär dig nya saker, kroka arm med andra och lär av varandra. 

Framöver kommer jag lära er allt jag kan om odling, djurhållning och gårdsliv. Inte bara om krisen kommer, men också för meningen, glädjen och att gräva där du står. Istället för att låta mörkret omsluta oss, ägna dig åt saker som gör motstånd till mörkret och skänker både dig och din närmsta krets ljus i tillvaron.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *