En avstickare

Hejdå 2020 …

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut?
Vi alla levde mitt i en brinnande pandemi. Jag blev mamma åt en förskoletjej, bakade surdegsbröd, odlade grönsaker

Genomdrev du någon stor förändring?
Jag började om att jobba efter föräldraledigheten och så småningom Fredrik också, vår lilla Loppa började således förskola och vi fick en helt ny vardag. Jag satte ner foten för att bromsa något jag inte mådde bra av. Jag lät min kallblodskung somna in och blev hästlös.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja! En handfull och det är lika stort varje gång!

Vilket datum från 2020 kommer du alltid att minnas?
Den 7 mars när Lo blev ett helt år! Och den 21 december när Årvar somnade in, årets mörkaste dag

Dog någon som stod dig nära?
Tre vackra själar lämnade jordelivet, alldeles för unga. Här på gården blev vi av med en kull unghöns/ungtuppar när hermelinen var i farten, vår tupp Ceasar blev riven av en rovfågel och nu under midvintern somnade Årvar stilla in här på gården.

Vilka länder besökte du?
Vi skulle åkt till Rhodos för att fira min pappas 70-årsdag. Men det blev ju förstås inte av.

Bästa köpet?
Så tråkigt svar men jag måste säga vår robotdammsugare, den har sparat oss så mycket tid och ork

Gjorde något dig riktigt glad?
Jag var väldigt glad över mitt trädgårdsland. Alla joggingturer och ridturer i somras. Att vi fick rida en sista dressyrkurs ihop, Årvar och jag. Att vi fick en naturruvad kyckling! Att jag kom till insikter om vad jag tycker är viktigt i livet och hur jag vill att livet ska vara. Våra fina vänner och välbehövliga helgen i Hemavan. Trots mycket sorgligt så är det svårt att vara ledsen längre stunder med en ettåring i huset, hon är en riktig glädjespridare.

Saknar du något år 2020 du vill ha 2021?
Kramar av våra familjer! Träffa långväga vänner förstås. Läsa böcker. Ett så gott som färdigt hus.

Vad önskar du att du gjort mer?
Njutit av hemarbete. Fikat och ätit mer utomhus (så tråkigt väder ju!). Klätt mig i fina klänningar och använt finaste läppstiftet.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Inte trott på allt jag tänker. Slöscrollat, alltid detta slöscrollande! Stressat över jobbet.

Favoritserier året som gått?
Jag gillade Emily in Paris och Hjälp! Vi har köpt en bondgård. Och Bonde söker fru. Okejdå, Paradise hotel också (berätta inte för någon!).

Bästa boken du läst i år?
Karin Smirnoffs “Jag for hem till bror”. Så tagen av språket.

Största musikaliska upptäckten?
Har mest lyssnat på Babblarnas godnattsång (över 2500 gånger enligt Spotify), men också Viktor Leksell och First Aid Kit.

Största framgång?
Har varit en snäll mamma. Och varit snäll med mig själv.

Största misstaget?
Oj, det finns nog ingenting konkret jag ångrar. Men kanske att återigen låta jobbet komma under skinnet på mig trots att jag lovat mig själv innan föräldraledigheten att hamna där igen. Det känns som jag fått bukt på det, och det ser jag hellre som en framgång. Kanske att låta unghönsen och ungtupparna gå ute så de blev uppätna? Så trist ju!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Helt klart mer ledsen. Men över saker jag inte kunnat påverka.

Vad spenderade du mest pengar på?
Vår renovering av huset. Annars gick pengarna till att renovera stallet, uppgradera hönshuset och mat. Väl investerade kronor ändå.

Något du önskade dig och fick?
Skörda massor med grönsaker! En fin hästsommar. En frisk och glad Loppa. Att slippa undan coronan inom närmsta familjen. 

Något du önskade dig och inte fick?
Ett färdigt hus. En tågluff runt Sverige med lilla familjen för att hälsa på vänner och springa Midnattsloppet, det såg jag så fram emot.

Vad gjorde du på din födelsedag 2020?
Jag bjöd hem närmsta familjen på fika: hembakt bröd och citron- och vallmokaka. Hade sådan ångestklump i magen då Årvar hade så ont i knäna och jag kände inte igen honom. Bästa presenten var att Lo sa “mamma”!

Finns det något som hade gjort ditt år ännu bättre?
Det är lätt att svara att jag önskar att ingen behövde dö, att pandemin skulle vara ett minne blott och att allt skulle vara som allt var för ett år sedan. Men så fungerar ju inte livet. Hade jag däremot prioriterat mer ledighet och återhämtning i våras så tror jag att jag fått en snällare sommar. Om jag hade pysslat om min stackars kropp mer så hade jag idag kanske sluppit ha ont här och var. Men jag känner ändå en sådan enorm tacksamhet och ödmjukhet inför vad detta år lärt mig. Om världen, om mina medmänniskor och om mig själv. På så vis var det ett fint år.

Vad fick dig att må bra?
Tid med familjen. Hästarna, hönsen och katten. Jogga hela sommaren. Våra vänner. Att odla och skita ner mig.

Vem saknade du?
Alla långväga vänner och mina kallblodskillar.

De bästa nya människorna du träffade?
Har knappt träffat någon ny människa i år ju? Men har fått en ny, fin chef och fördjupat flera vänskaper. 

Mest stolt över?
Vår lilla Lo. Vår livsresa, älskar fasen vårt liv på landet.

Högsta önskan just nu?
Ha hästar på gården igen! Att inte lägga alla pengar och all tid på renovering. Vi kommer alltid ha projekt på både hus och ekonomibyggnader (det känns kul!) men längtar efter att bli så gott som klar med huset och ha lite mer fritid tillsammans.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Vara ledig mer. Instagramma och blogga från hjärtat och inte utifrån algoritmer. Förhoppningsvis krama om familjen. Inte tro allt jag tänker. Inte gruva mig inför vad som kan hända, följa magkänslan och lita på nuet. 

5 kommentarer

 • Linn

  Blir ledsen av att läsa om allt jobbigt som hänt er under året. Fint att läsa om dina ljusglimtar. Känner också att 2020 gett många insikter, det blev extra tydligt vad som är viktigt och jag hittade ett annat lugn i och med att fritiden varit i stort sett oplanerad. Det blev som en möjlighet att känna på riktigt vad man saknar och vad man vill ha mer av, att landa mer i sig själv på något sätt. Tack för att du delar med dig!

 • Frasse

  Gott nytt år från USA. Så roligt att läsa din fina blogg och djup igenkänning på småbarnsår och livet på landet. Även om vi har mulor istället för hästar och fast våra tjejer nu är tonåringar istället för tvååringar så känner jag igen så många tankar och funderingar. Allt blir så bra med Er dröm, djuren och familjen! Och så sorgligt med Årvar (deepest condolences!) och när hönsen blir tagna av rovdjur (racoons och coyotes här), men livet går vidare och allt blir bra till slut!

  • Livetpabacken

   Så häftigt med racoons och cayotes trots skadan se orsakar – otroligt exotiskt låter det! Hoppas ni har det gott trots pandemin! Kram

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *