Jul

Julbestyren

Jag tittar in till er med tungt huvud och snörvlig näsa, vi hann fira en så genomfin julafton och sedan kom något elakt virus och golvade oss. Ögoninflammation, feber, hosta och snörvel fördelat på oss fyra i lillfamiljen. Jag vill kika in till er och önska er en god fortsättning!

Av alla jular, vare sig de firats i hembyn, i Thailand, på hästryggen eller här i Skråmträsk så tror jag fasen att årets julafton tog priset som den mysigaste och finaste hittills. Så magiskt att få uppleva genom barnen. Ger mig mersmak för kommande år, minst sagt. Så med årets julkort (som inte kom längre än till Facebook i år!) önskar jag er God Jul, en dag för sent och bjuder på lite julbestyr från vår Backe.

En eftermiddag bakades det lussebullar hos oss. Med mandelmassa och smör som fyllning. Senaste året har jag börjat kavla ut degen direkt den är klar i assistenten, fylla den, forma bullarna och sedan ställa de på plåten med bakduk över på jäsning i 1,5 h. De blir så stora och fluffiga. Så skönt att kunna diska bort direkt och slippa jäsa om degen i omgångar.

Loppan älskar att baka, här med utstyrsel sydd av mormor. Så tjusig!

Vi har hunnit ha töväder, iskalla -25 grader, en mindre snöstorm och sol senaste dagarna. Men blå timmen består. Mörkaste dagen på året passerade också med solsken och inhandling av julmat.

När vi ändå var och handlade julmat så passade jag på att handla lite nödvändigheter till kaninerna. Jag tror att de klarar kylan väldigt bra, men de får ändå alternativet att kura under värmelampan om de vill. Köpte också en till vattenflaska så jag kan byta ut den varje dag när den hinner frysa, och lägga den genomfrusna i sadelkammaren på upptining.

De små godingarna uppskattade den värmande julklappen. Så skönt att kunna erbjuda dem värme om de vill.

Julpyntat på brotrappen. Enklaste laget, men det hinner ju bara snöa över eller blåsa bort om man engagerar sig för mycket. En lykta jag fått av svärmor för en herrans massa år sedan, en boll i corten med elektriskt ljus i och granris i zinkbalja. Och vackra katten som kräktes ner vår greige soffa i söndags.

Små julbestyr som passar hela familjen. Pepparkakor och julmusik. Vi provsmakade både deg och nygräddad bock.

Blev en och annan “pepparkaksorm” och “pepparkaksboll” också. Nästa år ska jag plocka fram degen några timmar innan som det står på förpackningen, den var tämligen svårkavlad. 

En annan dag dekorerade vi pepparkakorna som vi hängde i hallfönstret och pepparkakshuset från farmor fick lite pynt. En storögd tvååring tyckte det var hur festligt som helst.

Livet har bjudit på en del guldstunder; barnvagnspromenader, stallstunder, långsovning för lillebror i vagnen, sparkturer och skoterturer. Men också mycket tv, soffa och slappa kvällar. Jag gillar blandningen men hjärtat längtar efter tickande puls och mer utetid i alla väder.

I trädgårdslandet har rådjuren ätit upp sista kålen. Väldigt spännande för en liten Loppa att spana efter spår, kan det vara tomtens renar som varit på besök? Fast beslutsam om att tomtens spår också synts till intill åkerkanten.

Fint, har det varit. En ynnest att få vara lediga tillsammans denna tid på året. I år kände jag ingen julstress alls, bara frid och fröjd och glädje över att få fira med familjen i år.

Kommande dagarna kommer jag ägna åt att pyssla om sjuka barn och äta mig less på julmat. Sista, lata, sirapsdagarna av 2021.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *