Lantliv

Julidagarna och fågelholken

Hej på er. Det har hunnit bli sen kväll igen och snart är det midnatt. Jag sitter i soffan och hör hur det skrålar ur högtalarna på countryfestivalen som går av stapeln i byn i helgen. Vi ska dit imorgon, men ikväll har jag bara tassat mellan djuren, ätit choklad och sett film. Jag är väldigt introvert och för att ladda för en social festivalkväll så behöver jag djur, natur och eftertänksamhet. Länge trodde jag att jag var jättekonstig som behövde ladda inför och efter sociala sammanhang men nu har jag förstått att jag inte är ensam. Lite märkligt är det för jag älskar verkligen att träffa människor – prata, mötas och umgås. Men efteråt är jag trött. Nu när jag är vuxen har jag lärt mig balansera, men oj vad lång väg det varit hit! Nog pratat om mina introverta drag, här kommer senaste dagarna i ett pärlband:

I måndags dukade vi upp för ett minikalas! Min syster och systerdotter skulle iväg på semester när storkalaset skulle gå av stapeln, så vi ordnade ett eget litet kalas.

Vi fick väcka upp Sveriges tröttaste tvååring och sätta direkt vid fikabordet.

Det blev fika och bus! Alla småkusinernas idol är storkusinen Aisha.

Av en händelse så råkade också mormor och morfar passera gården så vi bjöd in allihopa. Till Knuts stora lycka!

Svante trodde inte att han skulle få några paket – så nöjdheten visste ingen hejd. Ett alldeles eget spel! Och en ärvd jättestor björn som skrämdes, “Björnen ha svarta ögon” sa han misstänksamt dagen efter.

Varma sommardagar med badstrand, fika, sol och semester. Badkläder och sängkläder på tork i solen. En förrymd tvååring, allt är i sin ordning.

En ljummen måndagskväll med Bellinis och chips i solnedgången. 

På tisdagen var det äntligen dags för årets första besök på caféet i byn. Skråmträsk Kvarn. Som alltid goda bullar och gott kaffe!

Barnen åt glass med smak av kladdkaka och höjdpunkten var såklart att åka hiss!

Loppan hade feeling och dansade. Sötaste lilla fyraåringen jag vet.

… och en tisdagskväll med gårdsarbete. “Snedtaket” som vi kallar det ska tömmas, bli lite stabilare, få nytt golv och inredas. Här ska bli vårt sommarförråd för utemöbler, gräsklippare, röjsåg, trimmer och allt sådant. Häpp!

Onsdagen skulle bli en lång dag. En lång arbetsdag. Jag började med att stöka bort i köket för att kunna stöka fram därefter.

Men först djurstök. Som varje morgon. Släppa ut hönsen, fylla på de vattenbaljor som behöver fyllas på. Hö till Fapri, småkillarna på betet. Älskar.

Sen bakades kaka och sattes en deg. Hade strålande hjälp av provsmakare och bråkmakare. Efter lunch åkte de till farmor och farfar för lite sommarlov så vår arbetsdag kunde börja på riktigt.

Först stök i varje hörn, sedan var det bara städat kök och en drös med bullar kvar.

Jag bakade första bulldegen i min nya matberedare, eller köksassistent eller vad det nu kallas. Det blev en Ankarsrum tillslut, som jag trånat! 

Bullarna sedan? De godaste jag gjort hittills!

Jag målade klart stallfönstren som jag “kämpat” på med under några dagar. Kämpigt är det inte med podd och solsken i blick. Mest njutbart!

Målade upp färgprov till trappen. Blev ingen av dessa!

När jag ändå höll på så grundade jag tvättställningen jag fick av Fredrik ifjol på morsdag. Tänkte göra dem gröna men nu har jag ångrat mig – vita ska de få vara!

Vi raggarduschade, svirade om och besökte asfalten i Burträsk. Storhandling inför Svantes kalas.

Picknicksmiddag i mina hemtrakter. Burträsk är så fint nu med lite distans till det. Älskar denna vy vid kyrkan och badstranden.

Vi åt pizza och kebab från Grillen. Låg på rygg och kisade uppåt. Ooohade och Åååahde.

Det var kallt i vattnet i Burträsk så vi åkte förbi badstranden i Skråmträsk istället. Varmt och ljuvligt. Vi simmade ut till flotten, det har jag inte gjort på flera år, mest badar man ju i strandkanten med småttingarna nu för tiden.

Avslutade allt med häst. Mocka hage, klia under haka och promenera. Älskar, älskar, älskar att ha hästar hemma igen!

Tränar lite intensivare med Buse nu, han växer så fort! Promenera och känna sig trygg, det jobbar vi med.

Vi kalasade för Svante med båda våra familjer. Så underbart. Förevigade familjen därefter. Sötpluttarna växer som ogräs nu!

Svante fick en verktygslåda som Loppan ville inviga direkt genom att bygga en fågelholk.

Letade åt lite gammalt virke och gammal spik. Tjoho så det gick!

Arbetsmyran våran spikade och spikade.

Idag lämnade vi kalasgäster hos arbetsherrarna som rivit en lada åt oss (den ska återbruka i en filminspelning!). Åkte en sväng till stan och ikväll har jag och barnen varit ensamma hemma. Vill aldrig att denna sommar ska ta slut.

När klockan redan var över läggdags smet vi ut med penslar och målade fågelholken faluröd. Smårringarna tjöt av lycka – både över busigheten att stanna uppe länge och att få göra något så fint som en fågelholk. Jag smäller av så mysigt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *