En avstickare,  Lantliv

Nyårsafton och fjolårets löften

För två veckor sedan var det nyårsafton. Vi hade planerat både besök i pulkbacken och middag med några vänner, men vi hade ju besök av lång-sjukan med ögoninflammation så vi fick snällt hålla oss hemma. Jag kände mig lite snuvad på firandet men hade inställningen att ordna ett mysigt firande ändå.

Vi hade äntligen ork över till att stöka till lite hemma efter en veckas sjukdom. Vi började med att slänga ut granen som såg lika eländig ut som vi gjort. Vi kunde enkelt skaka bort alla barr, knipsa bort några grenar med sekatören och slänga ut den genom fönstret. Så skönt att slippa att ha barr över exakt hela huset.

Det slog mig när jag försiktigt plockade ner alla kulor att jag inte alls bloggat på det viset jag tänkt i början av året. Jag hade sådana stora tankar om att låta bloggen fungera som ett lantlivsmagasin med guider, krönikor, texter från hjärtat och fina bilder från vårt liv på landet. Men istället blev det nog mer dagbok än någonsin? Jag gillar blandningen och hoppas kunna bjuda på mer varierat innehåll framöver. Ett inlägg hade kunnat vara “min favoritjulkula”, då hade ni fått se bild på denna gulliga tekanna och fått veta historian bakom den. Nåväl!

Jag hade lovat att pyssla om hästarna lite extra under nyårsaftonen så vi tog sparken med nya sparklådan och susade ner för backen. 

Så mysigt ~ nedbäddade bland fårskinn och ullfilt. Ett trött litet gäng, Svante somnade ett ögonblick senare. Vi mockade, fyllde vatten och höpåsar. Allt med en önskan om ett lugnt tolvslag så hästarna skulle slippa bli stressade.

Väl hemma igen åt vi Kalix löjrom på toast, rådjursryggbiff med potatisrullar och skålade i pepsi. 

Trött och slut efter sjukveckan. Men så tacksam över livet. Allt blir så påtagligt vid högtider, glad över att få fira ännu en nyårsafton. Lite mjuk i kanterna och skör, som jag blir när barnen är sjuka. Vi spelade spel, såg på film och när barnen somnat tjavade jag ner till hästarna.

Hästarna mådde gott. Tolvslaget var lugnt och sinnet lätt med frist luft i lungorna.

Så vaknade jag upp, första dagen på året och var pigg. Lämnade ett trött gäng hemma i sängen och tog en lång promenad för att starta hälsoåret på bästa vis. Passade på att reflektera lite över fjolårets nyårslöften.

Är du team nyårslöfte eller inte? Jag har inte varit något större fan av nyårslöften förrän för bara något år sedan, tycker det är ett strålande sätt att samla sig lite, anta någon sorts riktning på hur man vill att livet ska se ut kommande året. Jag tror att man själv har stor påverkan på sitt egna liv och mående så att bestämma riktning för vad man vill åstadkomma är inte mer än rätt tycker jag

Här är fjolårets nyårslöften och en kort reflektion över dem:

– Flytta upp på övervåningen.
I juni flyttade vi upp sängen, soffan, Los säng och åkte och köpte en TV lagom till slutet av fotbolls-EM. Vårt stora mål för fjolåret, nu bor vi in oss och inreder pö om pö i vår egna lilla snigeltakt. Alltså, jajamen, det gick!

– En ny klädstil + handla de flesta kläderna secondhand
Jag vet inte riktigt vad jag hade i åtanke när jag skrev målen, för bara någon vecka senare kom jag inte i annat än mjukisdressen med bred mudd om magen och rymliga tröjor jag fått låna av min syster. Jag har mest köpt begagnade kläder på Sellpy men märkt att de inte håller någon vidare kvalitet och många av plaggen är redan (!) sönder. Däremot har jag klätt mig i mer färg och utmanat mina “vanliga” snitt med puffärmar, croppade toppar, höga kjolar och liknande men nja, inte fullbordat!

– Odla mer!
Oh, ja! Jag lovade mig själv att inte utöka men utökade ändå med dubbla storleken. Planterade lite träd, anlade någon liten rackarns rabatt och odlade nya grödor, många grödor och också mycket ogräs jag inte orkade rensa, förstås.

– Hästar i vardagen
Jag hade inte en susning om att Fapri skulle flytta “hem” ett halvår senare. Så bra det blev, första halvåret hälsade vi på Fapri varje vecka och nu är hon en given bit av vår vardag.

– Ta hand om min arma kropp
Jag tog tag i mitt ryggont och blev betydligt bättre på att röra på mig. Kom i mål med graviditeten med en ganska pigg kropp och idag behöver jag inte säga benämna min kropp som “stackars”. En bra början, ser fram emot fortsättningen!

– Nöja mig med mindre
Denna tudelar mig lite. När vi slutade lägga alla våra pengar på renovering så fanns plötsligt en peng kvar till mig själv i slutet av månaden. Den pengen har jag njutit så av. Jag kan konstatera att jag älskar lite lagom flärd då och då men att jag absolut är nöjd med mindre.

– Läsa böcker. 2021 vill jag läsa minst 6 böcker. Det borde vara görbart.
Om jag får räkna in ljudböckerna så kom jag i mål. Men tappade helt bokläsningen i perioder. Jag hoppades att det skulle vara en naturlig del av vardagen men så har det inte riktigt varit.

– Skriva och blogga.  Jag tänker mig att min instagram framöver mer ska få bli en bilddagbok med mobilbilder från lantlivet och renoveringen, så får bloggen bli mitt universum och inspirationsmagasin jag alltid drömt om att få skapa.
Här blev det helt tvärt om, jag gick in hårt på att försöka skaffa mig 10 000 följare på instagram för att kunna länka till bloggen från instagrammen. Men i slutet av året öppnade Instagram upp för alla att länka fritt. 10 000 följare fick jag på årets sista dag (wow!) och bloggen har mest fungerat som en dagbok i perioder när jag haft lust och tid till den. Men 2021 är året det blev roligt med både instagrammen och bloggen igen, det är jag tacksam över och numera så peppad på att få vara kreativ här! Hoppas det kommer märkas framöver!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *