Livet utanför backen

Trettioårsfirandet

I tisdags, den elfte, fyllde jag trettio år! Jag ska berätta om er för firandet, alltihopa började i lördags då vi bjudit hem min sida av familjen för att åka pulka, skoter och äta lunch utomhus. Men termometern stod stadigt på -27 och varken kusiner, systrarna, svågrarna eller morföräldrarna var särskilt sugna på att spendera dagen ute i de kallgraderna. Så vi tänkte om och ordnade inomhuskalas istället.

Jag hade pyntat med discolampa, rosa serpentiner och vimplar i taket. Festligt skulle det vara!

Det anlände kusiner på löpande band. Allesammans är de fem. Jag kan nog gissa att det är svåger-Linus som får alla barnen att kikna av skratt. De har så roligt tillsammans!

Så fick jag öppna så fina presenter. Blev så bortskämd så ~ helt otroligt vilka “mitt i prick”-presenter familjen kommit på. Hotellvistelse med barnvakt, en matberedare jag sneglat på så länge jag kan minnas, fina Orrefors-kniven och Rörstrands-tallrikarna. Klassiker som kommer få bo i köksskåpen för evigt. Ute på bron hamnade en vacker tulpan mamma fryst in i ett isblock. så rolig blomsteridé till ett januaribarn!

Jag hade ordnat fräsiga brillor till alla barnen som de roade sig med fram till lunchen. Vi gjorde en klassiker – grekisk pytt – och barnen fick våfflor jag gräddat i pyjamasen på morgonen. 

Sedan blev det filmkväll för kusinskaran. Vi öste upp de vegansk ostkrokarna i små lådor och satte igång “Dumma mej”. 

Vi vuxna fick sitta och prata i mun på varandra och smygäta godis medan småttingarna med stor spänning hade filmmys.

Jag ordnade ihop den godaste kalasefterrätten jag vet, barnkalaskänslan var total med tomtebloss i marängsviss! 

Sedan åkte familjen vidare, vi sa “Hejdå, vi ses om en stund!” och svirade om.

Jag tog på mig min favoritklänning just nu och kammade till håret. Sedan åkte vi in till stan och restaurangen “The corner” som vi aldrig besökt tidigare. Maten var fantastiskt god! Sedan gick vi några hundra meter hem till äldsta storasyster för mer lek och efterrätt.

Vilket fantastiskt firande! Precis som jag ville ha det, få umgås hela dagen med familjen och äta god mat. 

Dagen efter ~ söndagen vaknade vi upp och satte igång med kalasstöket igen. Denna gång skulle andra halvan av familjen komma på middag, alltså Fredriks föräldrar och syskon med barn. Jag hade tänkt dokumentera dagen men kameran laddades ut så ni får hålla till godo med två bilder från dagens påfyllning av friskluft. Jag var så glad att hönsen börjat lägga ägg igen, vilken present! På kvällen kom nästan hela stora familjen, småkusinerna åt under discolampan och vi vuxna fick kalasa på kall buffé med kyckling, potatissallad, sallad, vitlöksbröd och såser. Tårtor i blått och grönt. Så genomtänkta och fina presenter. Måste visa dem i bild någon dag! Så vinkade vi hejdå och alldeles fylld av familjemys, mat och tårta stupade vi isäng.

På måndagen fick vi besök av kära vänner och hjälp att äta upp resten av tårtan. Sedan gick jag och la mig, sista kvällen som tjugonio.

Jag vaknade av att Loppan kom in till sovrummet vid sex på morgonen och ringde strax därefter Fredrik som jobbar dagskift och åker hemifrån vid fem. Hörde hur han började klampa runt på nedervåningen så jag hann bli orolig att han försovit sig. Han kom upp till sovrummet och yrade runt, sa något om att ingen från jobbet ringt och efterlyst honom och att han måste skynda sig iväg. För att sedan le finurligt och berätta att han tagit ledigt!

Han gick ner för att göra frukost och sa sedan i förbifarten “Svante ska sova på Wood Hotel inatt.. men inte Lo, hon ska sova hos farfar! Men vi ska förresten också sova på Wood Hotel”. Vilken överraskning! Under frukosten fick jag paket, höll på att trilla baklänges när en ny kamera låg i paketet. Vi packade oss iväg och under packningen stack han åt mig ännu ett paket. Så vackra pärlörhängen.

 

Jag hade bara en plan för dagen – att bada med Svante och hans småvänner på badhuset. Så det gjorde vi innan vi drog en lov på stan för att kolla om det fanns något minneskort till nya kameran (det gjorde det inte så håll tillgodo med mobilbilderna!). Vi checkade in på hotellet på trettonde våningen. Väl på plats dök farmor upp och skötte Svante åt oss så vi fick gå på spa. Vilken flärd! Vi satt på tjugonde våningen och blickade ut över vårt Skellefteå och pratade om allt livet bjudit oss på hittills. Barnen, gården, djuren. Hästplanerna framöver, vad vi vill hitta på till sommaren och vad vi ska prioritera först på långa gårdslistan.

Det ammades, fönades hår och svirades om till klänning. Sedan åkte vi hissen till nittionde våningen och Miss Voon. Sådan smakfest, vilken matupplevelse! Alldeles mosiga och nöjda efter dagen åkte vi ner till vår lilla bebis som sov sött i dubbelsängen. Farmor vinkades hejdå och tackades så hjärtligt för stunderna vi fått på tu man hand.

Vi sov som tre stockar och vaknade av att jag drällde hotell-telefonen i backen i sömnen. Såsade oss ner till frukostrestaurangen på våning fyra och en så god frukost.

Blåbärsyoghurt med granola, grahamsbaguette med morotsmarmelad, äppelmust och äggröra med grönkål. Allt – så gott!

Vi la oss för att lura en stund till innan vi började längta på tok för mycket efter den där lilla Loppan hemma hos farmor och farfar.

Så åkte vi hem igen. Till djur som behöver omvårdnad, rester i kylen och kalaspynt prick överallt. Hem till vardagen och gården och första dagen som trettio. Jag är så tacksam över allt firande. Från båda familjerna, från nära och kära och från min Fredrik. Han vet minsann hur man styr upp ett redigt firande med överraskning!

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *