Allmänt,  Trädgård, odling & blommor

Trädgård & odling 2020

Jag bad om att få några rubriker av er på Instagram och snabbt såg jag ett mönster i det hela; trädgård! odling! Jag tycker att det är lite kul att jag “förknippas” med odling då jag senaste åren petat ner några sättpotatisar i landet på vårkanten och plockat upp dem på hösten. Vår trädgård existerar inte ens! Men drömmar och planer har jag ju gott om, och det är alltid något. Så gå och koka dig en kopp kaffe, här kommer lite drömmar och planer på vad som händer på Backen i år! Aldrig är väl odlingslusten så stor som i februari när vintern känns som längst?

I mina drömmars värld så har vi både rabatter, växthus, odlingar/köksträdgård och en hel drös med fruktträd här på gården. Men verkligheten ser aningen mer dyster ut, må jag säga. 

Intill Lilltorpet ligger en liten, gammaldags rabatt. Som visserligen är supersöt, och frodig om man då och då plockar bort ogräset som envist dyker upp. Här dyker det upp tulpaner om våren, orange kungsliljor om sommaren och någon charmig blålila historia mot sensommaren.

Intill bagarstugan gjorde jag mig en liten rabatt av återbrukat material i somras. Det blev lite “Pettsson & Findus”-feeling då stenarna var så olika stora och min skaparlust var mycket större än mitt ordningssinne, den där juninatten då Lo och Fredrik somnat på soffan och jag fick leva lantliv ute på gården ostört i någon timme. Där blev det löjtnantshjärtan, jordgubbar, smultron och någon hög växt som påminner om bambu, den ångrar jag starkt. Hör inte hemma på vår gamla gård. Sedan har vi inte mer än så. Eller jo, en sten där några gula, försiktiga blommor visar sig varje år. Men avsaknaden av trädgård börjar bli påtaglig, det är ju så mycket och gör så mycket för helheten, tycker jag.

Jag har ändå tyglat mig själv såpass att jag tänker att, trädgårdsmässigt ska jag inte ha mer än de två rabatterna just nu. Det blir pellisar i krukor lite här och var. Men inga stora blomsterhav eller rabatter ska grävas i år. 

Däremot vill vi odla!

Potatis har vi satt i många år nu. Någon chili och tomatplanta, då och då. Men det var länge sedan jag senast sådde och “löpte hela linan ut”, trots att jag tycker att det är väldigt kul och befriande att ha händerna i jorden. I år ska vi prova på att odla några fler sorter än bara potatisen. Jag fick frön i födelsedagspresent och när jag inväntade att Lo skulle födas, för ett år sedan, så planerade jag för framtidens odling. Så arbetet känns lite “redan gjort” på något vis.

Vår plan är att anlägga enkla bäddar bakom huset och så direkt i landet. Det kommer mest bli för att kolla om platsen blir bra, om grödorna trivs med upplägget, så att säga. Vi kommer att försöka använda det vi har här hemma så gott det går, och verkligen bara prova på. Försöka uppnå någon sorts odlingsglädje. För det skrämmer mig lite, att ofta handlar odling om pekpinnar. När jag läste på förra året så gick folks åsikter isär så mycket. Så på friland, förså, täckodla, rensa ogräs, vattna eller vattna sparsamt. Det finns lika många åsikter som trädgårdsland tror jag. För att lyckas på sin egna plats så måste man ju verkligen bara prova sig fram. Och våga, med som så mycket annat

Det jag helst vill odla är rödbetor. Av någon oklar anledning. Jag har bara en fixidé om att göra en egen rödbetssallad till nästa jul, och alla jularna framöver, av våra egna rödbetor. Resten av grödorna får växa precis hur bra eller dåligt de vill, bara jag får den där rackarns rödbetssalladen.

Förra sommaren njöt jag så mycket när Loppan fick hänga med på ett hörn i potatislandet. Jag började då drömma mig bort till att odla med min lilla unge. Kan knappt tänka mig något mysigare än att svassa ut och klippa lite gräslök ihop, gräva fram potatis tillsammans och såklart avnjuta skörden under stora delar av året.

Grödorna vi tänkt odla (litegrann av varje) är:

 

 • Morot
 • Potatis
 • Squash
 • Vitkål
 • Rödbetor
 • Diverse kryddor
 • Spetskål
 • Lök
 • Grönkål 

Hur vi valt ut vad vi ska odla är endast med en axelryckning. De allra, allra flesta grödor fick jag frön till i födelsedagspresent, utöver det la vi till grönkål och morot. Jag vet alltså inte alls hur grödorna kommer trivas hos oss.

 

Jag tänker att jag ska blogga så mycket det bara går om odlingarna. Även om det skulle helt gå i stöpet. Vi kanske lär oss något av det också? Och går det bra är det väl bara kul att få se hela processen? Eftersom jag är nybörjare så kommer jag göra misstag, men det kan också li kul! Det här ska vara ett lustfyllt projekt, ett “prova på”-år.

Är det någon av er som odlar mycket? Har ni några ess i rockärmen till mig? Eller är du, precis som jag, sugen på att börja sätta frön i marken?

 

6 kommentarer

 • Anna

  Så mysigt att få läsa om dina tankar om trädgård och era odlingsplaner! Vi ska också påbörja vår odling här hemma på gården i år vilket ska bli så himla roligt! Håller även på att se över de rabatter som finns och har precis grävt i ordning en som ska fyllas med perenner! Blir förhoppningsvis fint om ett par år! Lycka till med odlingsprojektet! Ska bli kul att följa! 🙂

  • Livetpabacken

   Det är så kul med trädgård, att man kan få belöningen i flera år efter att man lagt ner arbetet! Det låter så härligt med en redig perennrabatt 🙂 Kram!

 • Josefin Lundgren

  Om du vill ha nått grönt och frodigt kan jag tipsa om Rosenböna. Min nya favorit.Fin gammal sort av slingerväxt!(dock ska inte små barn äta bönorna som man sår)
  Squash har jag slutat förså, sår tidigt ute med täckväv, fick massor ifjol. Vill ha en del gödsel.
  Samma med rosenböna och krasse, har jag börjat förså ute.

  Pröva dig fram är de klokaste! och så inte för mkt så de hela känns för jobbigt.

  Lycka till!
  /Grannen Josse

  • Livetpabacken

   Tack Josse för alla fina tips <3 Det låter "lagom" att förså ute, det känns som det spar en del utrymme om inte annat 😀

 • Sofia

  Så kul att följa!
  Jag har en dröm om att odla lite smått, i alla fall morötter, potatis och så ett jordgubbsland. Där vi bor finns den perfekta platsen i ett hörn av en legda för potatis,sandblandad jord som mina förfäder brukade. I ett annat hörn av nästa åker finns en annan fin yta där lite jordgubbsplantor och morötter skulle få bo. Kruxet är bara att vi inte är hemmavid alltid på sommaren och dessa behöver skötas om lite, får anställa min far som vattnare kanske

  • Livetpabacken

   Ja det är ju rackarns svår balans det där med skötningen av odlingar och sommar som brukar gå i ett! Tänk om man kunde odla hela vintrarna, så vilsamt och mysigt det vore! Det är nog säkrast att lägga det på en rimlig nivå och sänka förväntningarna, då kommer nog kreativiteten och lusten krypande <3 Häftigt att bruka samma jord som sina förfäder!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *