Trädgård, odling & blommor

Vad jag sått i mars!

Ett litet hej från mig. När jag fått ordning på min tandvärk så kom covid och hälsade på oss på Backen. Jag känner mig så färdig med sjukdomar och ska absolut inte tråka ut er med att älta för er. Nu mår vi alla bra och idag tänkte jag berätta för er att jag och Loppan äntligen startat odlingsåret 2022! Mitt tredje år som odlare – hurra!

Odlingsäsongerna har ju en tendens att starta med stök och städ istället för med sådd. I min gamla sadelkammare får mina plantor husera på vårkanten. Problemet var att jag också tyckte det var lämpligt för alla badleksaker, några backar potatis, halva Fapris täckesgarderob, lite pinnstolar, delar till barnvagnarna och annat skrufs – att tryckas in i det lilla, varma rummet. Ett litet städryck blev det, sedan kunde jag kånka in krukor, flaskor och frön. Min försådd är inte så särskilt imponerande eller inspirerande, det är fula plastkrukor jag använder år efter år, PET-flaskor för vattning och alltihopa får bo i en gammal flyttkartong. Kontentan kanske är att det inte behöver vara krångligare än så!

I år blir det en härlig blandning av ätbart och blomster här på Backen. Jag som lovat mig själv att inte utöka (ännu ett år) och lägga all energi på att sköta om sådder, jordförbättra och rensa kvickrot ur landen. Men jag insåg att vi ändå måste prova att göra ett potatis- och rotsaksland i anslutning till trädgårdslandet, då ska nog alltihopa rymmas med marginal!

Efter städrycket sorterade jag upp fröerna efter när de ska sås. Några få frön ska petas ner här i mars, sedan blir det full fart med kålsorter och blomsorter i april. I slutet av maj direktsår jag ute i landet. Åh, vad jag ser fram emot odlingen i år! Äntligen med en kropp som varken är ond eller gravid, mitt hälsoår ger resultat!

Så var jag igång. Jord i små krukor och vissa grejer bredsår jag i godislådor. Märker upp med lite maskeringstejp. Inget imponerande alls, bara “tager vad vi haver”. 

Så vi har passerat mitten av mars och hittills har jag och Loppan sått:

– Rotselleri (för första gången någonsin!)
– Jalapenos
– Chili
– Några stackars solrosor
– Två tomatfrön

Det är alltså fortfarande full kontroll ute i sadelkammaren/odlingsrummet och än drunknar vi varken i godislådor eller små plastbyttor – ge mig två månader till! Jag funderar däremot på om jag ska investera i lite växtbelysning, jag tror det kan behövas!

Så – en kort statusyppdatering från odlingen. Så glad att vara igång!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *