Djuren,  Hästen, ponnyn & stallet

Första tiden med Honom

Jag har nog ångrat mig. Vad tänker jag med? Köpa en osedd häst från Skåne? En unghäst? En hingst? Tänk om vi inte hittar varandra. Tankarna rusar runt i huvudet på mig torsdagen den femtonde december. “Det går ju alltid sälja” intalar jag mig själv. Ser framför mig hur han nog mest står på bakbenen och viftar mot mig, kanske hugger han mot mig. Tänk om vi inte får honom på transporten? Katastroftankarna är inte långt bort. Vad har jag ställt till med? Vad var det bra för? Det här gör jag aldrig mer om. Lastbilschauffören har ringt och berättat att de är en handfull timmar sena från Stockholm där de spenderat natten. Försöker spela upptagen, tiden går sirapssakta. 

Allt och precis allt har jävlats med oss veckan innan ankomsten. En snöstorm sätter käppar i hjulen, timmarna vi tänkt lägga på att färdigställa lösdriften rinner iväg. Stadsresan för att köpa det sista som behövs skjuts framåt. Hela lösdriften och alla verktyg begravs i femton centimeter snö. Loppan blir sjuk, jättesjuk. Vi behöver åka till vårdcentralen och få hjälp. Kvällen jag ska iväg och göra de där ärendena inne i stan så har ett däck på bilen frusit fast. Dagen innan vi ska hämta hem vår häst så går gaspedalen i bilen med drag sönder. Alla ställer upp, grannen felsöker, mina föräldrar lånar ut sin bil och precis alla tankar i mitt huvud bara snurrar. Torsdagen den femtonde december är det tjugofem minus ute och en kvart innan vi ska rulla mot hämtningsplatsen märker vi att en säkring gått så hela gårdsplanen och stallet är svart. Jag känner mig ur balans och vill bara gå in och dra täcket över mig.

Vi löser det provisoriskt med en skarvsladd och en bygglampa. Åker mot grannbyn där vi ska möta lastbilen. Pirret står mig upp i halsen. Vi väntar och väntar, Fredrik, min kompis Jennifer och jag. Det närmar sig midnatt när jag ser ljusen från lastbilen. De lossar släpet nere på vägen och börjar köra upp mot gården där vi väntar med lånad bil och hästtransport. Lastbilen tar sig inte uppför den branta, smala backen så vi blir ombedda att hämta hästen nere vid vägen. Jag hinner tänka på meddelandet från hans uppfödare, att han bara blivit ledd tre gånger med grimma och grimskaft. Sneglar ner mot vägen, “tänk om han blir rädd och sliter sig” hinner jag tänka, säger åt mig själv på skarpen att skippa katastroftankarna. Mer hinner jag inte tänka förrän jag står framför den stora lastbilen. “Har det gått bra?” får jag ur mig och lastbilschauffören intygar att allt rullat på som det ska. Mellanväggen flyttas och jag får ta emot en yvig liten fuxkille. Han trippar ner för lastbryggan och följer mig som om han inte gjort annat. Jag klappar honom på halsen, glädjen sköljer över mig, ingen oro och ångest finns kvar. Nu finns bara han.

Han står och funderar intill transporten en stund. Sätter tillslut upp ena hoven på rampen och följer med mig in i transporten. Trots att han stått på lastbil i två dagar står han så snällt. Vi lastar av hemma i Skråmträsk, allt går lugnt till. In i boxen i stallet. Jag och Jennifer kramar om varandra. Lyset till stallet skräms igång och alla bekymmer känns bortblåsta. Vilket utandning, nu börjar ett nytt kapitel i livet.

I boxen intill står lilla norska fjordhästen Pajas. Det är min kompis Jennifer som köpt honom och tanken är att de ska få gå ihop och busa av sig i ett gäng med månader. Originaltanken är att kastrera honom någongång under året och då ta hem Fapri från grannarna som agerar fodervärd åt henne så länge. Det är en del som ska klaffa innan vi är där så vi tar en månad i taget och känner lugnet. Det löser sig, det gör det ju alltid.

Sedan har dagarna gått. Snart två veckor har jag haft den stora lyckan att få spendera delar av mina dagar med min lilla häst. Han är född 12 maj 2022, är en aegidienberger (75 % islandshäst och 25 % peruansk paso) och kommer från Österlens tölthästar. Jag valde Alice som uppfödare för att hon har goda hästvärderingar, hästarna får vara just hästar, växa upp i flockar på stora arealer och hennes hästar verkar ha fantastiska psyken. Han heter Alkea Sezar men vi kallar honom Buse här hemma.

Jag har länge drömt om ett eget föl. När jag förstod att Årvars problem med knäna inte skulle göra honom gammal gick jag i tankarna att köpa eller låna ett sto och låta betäcka det med en tjusig hingst. Jag funderade länge och mycket men ingenting kändes riktigt rätt. Sedan jag var på Island 2018 var jag otroligt sugen på en islandshäst som nästa häst, men de islänningar jag ridit därefter kändes rätt små. När aegidienbergerhästarna kom till min vetskap så kändes det bara … rätt? Lite större än islänningarna men ändå med förmågan att kunna tölta och med ett otroligt stabilt psyke. Så när Alice på Österlens tölthästar la ut ett erbjudande om att kunna själv planera en betäckning och vara med från början så nappade jag ganska direkt. Vi började prata i februari 2021 och senare under våren skedde betäckningen. Jag betalade mitt ofödda föl, skålade i bubblor med Fredrik och berättade för er att jag “var med föl”, för att några dagar senare mötas av nyheten att stoet akut fått avlivats och drömmen om ett eget föl krossats. Alice har hela tiden varit en klippa genom detta och erbjöd mig ett av de andra ofödda fölen med samma pappa. Så den tolfte maj, efter flera månaders “jag törs inte hoppas för mycket!” så föddes han, fuxhingsten med de långa benen, den vackra bläsen och de nyfikna, kloka ögonen. Jag blev kär vid första ögonkastet. Så blev han min!

Min tanke har hela tiden varit att åka och hälsa på hans uppfödare och mamma (och honom såklart) på Österlen i Skåne, men livet kom emellan, gårdsprojekten bredde ut sig över sommaren och i augusti började jag om att arbeta efter en lång föräldraledighet. Månaderna gick och vips var transporten med Grens Hästtransporter bokad, stallet städat, lösdriften färdigbyggd och sadelkammaren såpskurad. Vi har lagt otaliga timmar på att få ordning innan hästarna skulle komma på plats, inte minst i lösdriften som Fredrik så snällt byggt.

Under de två hästlösa (nåja, Fapri har ju alltid funnits med på ett hörn) åren sedan jag lät Årvar somna in så har jag rannsakat mig själv och försökt komma fram till mitt ultimata sätt att hålla hästarna på ett rättvist, naturligt vis med hänsyn till familjelivet och arbetslivet. Vi har vänt ut och in på oss när vi planerat för att få det lättskött med lite underhåll samtidigt som hästarnas naturliga behov ska tillgodoses. Jag har en lista med saker att förbättra, som utformning på hage, fodergivor och vattenhantering, vi tar det pö om pö, låter det ta tid att landa i allt detta.

Så tänker jag med min hästhållning i stort nu också. Det ska få ta tid. Tanken är att Buse främst ska få vara min bästa vän, vår familjemedlem och kompis. Men också vår gårdshäst, en häst alla i familjen har glädje av. Jag tänker mig både ridning och körning men har inga krav på prestation, inga önskemål om tävlingar, träningar eller liknande. Jag vill ha kul tillsammans med Buse, sedan får vi se vart det leder. Jag ägnar mig inte åt NH, parelli, western, engelskt ridning eller en viss “genre”. Jag håller mig till min egna, snälla metod som innebär mycket positiv förstärkning och att bygga relation. Är så spänd på att se vad det kan leda till när vi får börja med blanka blad istället för att börja med att skrämma bort hjärnspöken som jag fått göra med mina tidigare älskade hästar.

Så senaste två veckorna har vi övat på att lyfta alla fyra hovarna, försökt hitta något gott att pausa med mellan träningsminutrarna, undersökt stallet, lösdriften och hagen. Gått promenader på gården och stått och kliat och gosat allt vi förmått. Vi övar på att gå in och ut ur stallet och boxen, sova inne och sova ute. Prassla med påsar, spraya med flaskor, borsta med alla borstar och vistas kring busiga barn. Buse ska få vara med om allt och lite till. Jag är hittills så imponerad av hans stabila psyke, Alice har berättat för mig att han är orädd, nyfiken och framåt men att han var SÅHÄR orädd, nyfiken och framåt kunde jag inte ens drömma om.

Vi har haft några episoder med att han står på bakbenen med frambenen på boxkanten och kikar som en bergsget. Fått hjärtsnörpen varenda gång såklart men det beteendet verkar avta. Annars har han varit helt ljuvlig, så mild och snäll och social.

Så, sammanfattningsvis: Samma sekund som jag tog tag i det där grimskaftet för två veckor sedan så visste jag, den här killen har stulit mitt hjärta! Det var kärlek vid första ögonkastet och jag är så pirrig på vart den här resan ska ta oss. Fredrik stannade upp i passagen mellan hallen och toaletten i söndags, log snett och sa “den där hästen kommer du aldrig sälja, det ser jag på dig redan nu!”, och visst var det väl så! Alla katastroftankar är som bortblåsta och nu känner jag mest en enorm tacksamhet mot Alice att jag får förvalta denna fantastiska individ. Så kul vi ska ha!

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *