Guider,  Livet utanför backen,  Utflykter,  Visit Skellefteå

Morsdagsfirande och handelsträdgård i Skellefteå

På söndag är det morsdag men vi “gjorde bort” att fira mig redan i fredags! Hade en så fin dag! Jag tänkte att jag kunde dela med mig av lite utflyktstips runt Skellefteå för er som inte kommit på vad ni ska hitta på morsdag ännu!

 

Vi startade morgonen i sann morsdagsanda (får visa er senare), men sedan rullade vi in till stan. Vilket i vårt fall är Skellefteå. Parkerade på Stigs konditori, ett anrikt konditori som startade 1956, det är familjeägt och alla bröd och bakverk tillverkas på plats. Det var år och dar sedan jag var här ~ så mysigt!

Jag slog till på räksalladen. God men jag som tycker isbergssallad är världens mest överskattade grönsak saknade lite annat grönt. Fredrik som älskar isbergssallad jublade dock!

Loppan slog till på plättarna med sylt och grädde. Och Fredriks bröd. Ni kan tro att det var fest!

Det var också fest för vår kära ankylosaurus som följer med oss överallt.

Sedan tog vi sikte mot Burmans Handelsträdgård på Tjärn. 

Här fanns massor av ätbart såsom kryddor, tomater, squash och chili. Men också mycket blommor i alla dess varianter. Lite krukor och trädgårdsdekorationer med, jag slog till på två vägghängda krukor med vinröda blommor till.

Här var rätt mycket folk, men det fanns gott om plantor och t.ex. otroligt fina dahlior för en hundring.

Ett plus är också läget, så vackert längst en slingrig grusväg med vackra gårdar att kika på. Ligger så nära centrum också.

Sedan behövde vi fylla på depåerna. Jag tror vi är världens hungrigaste familj, hinner bara in till stan så börjar magen kurra och redan när vi lämnade Stigs hade vi beslutat oss för att återvända för en eftermiddagsfika. Lo slog till på en klassisk grodbakelse!

Fredrik och jag kämpade på med den största biskvin jag någonsin skådat. Så himla god och så enorm! Guldstjärna för gott kaffe till!

Sedan packade vi in oss i bilen och rullade hemåt, men svängde av mot lilla byn Gråberg och Gråbergs plant

“Jag tar Svante” sa hon för att tre sekunder senare lämna vagnen och rusa mot växthuset, haha!

Här finns så mycket fint. Perenner i massor, blommor, jordgubbar, träd, buskar och det blandas både bär- och prydnadsväxter hejvilt. I en timrad liten lada finns krukor och dekorationer. Här är det ofta lugnt och skönt.

Trädgården är vacker och här får man inspiration bara genom att strosa runt! Plus för gulliga, kunniga ägarna!

Fantastiskt att ha med sig en treåring på äventyr, här leks det kurragömma. Oklart är dock vem hon leker med.

Jag gick runt och kikade på funkia, alunrot och jordgubbsplantor. Är inte att slänga sig med blomsorter trettioplussarnas stora flex i livet så säg?

En mycket nöjd mor på hittepå-morsdagen!

Så bar vi med oss blomstren hem. Två jordgubbsplantor valde Fredrik och Loppan fick välja en egen pansé. Hon valde gula “Det är min farit (favorit), mamma!”

Sen rullade vi hem medan regnet sakta började smattra mot bilrutan. Jag drar till med ett sista bonustips också, som vi visserligen inte besökte idag, men som är väl värt ett besök med fyra växthus och helt otroliga blomster. Mest sommarblommor, men det finns lite av varje. Hit åker jag med min svägerska varje år:

Nämligen Bergliden trädgård (de äger också Slottet i Skellefteå, där finns massor av buskar och träd utöver blommorna, fin inredning i butiken med!) men i Bergliden har de sina stora växthus. .

Här finns något för alla. Sparsamt med dekoration och krukor, men desto mer blommor!

Stora dahlior med knöl, alla tänkbara pelargonier och alla andra sommarklassiker. Ofta i roliga färger och. Väldigt välskött och fint.

De flera handelsträdgårdar här omkring brukar öppna i mitten av maj och hålla öppet ungefär en månad ~ max till midsommar. Så passa på att åka på utflykt och njut av all blomster!

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *