Trädgård, odling & blommor

Odla tillsammans på Backen del 1

Hej på er! Det är lördag och snöstormen har precis lugnat sig runt gården. Jisses vad snö vi fått! Idag provar jag på något nytt här på bloggen, nämligen en odlingsvideo! Jag var SÅ sugen förra sommaren, att liksom skapa något sorts odlingskommunity då vi kan prata och ta lärdom av varandra. Men jag kom inte riktigt till skott och vågade inte riktigt. Men i år så kör vi bara.

Det är riktigt läskigt att lägga upp, för jag är inte alls bekväm framför kameran, samtidigt tror jag inte dessa videosar ska ha fokus på mig framöver utan på odling överlag. Det blir kul!

Jag är så glad och tacksam över mitt betydligt mindre gäng jag hänger med här inne på bloggen. Er vill jag därför ge det lilla extra i år. Odlingsvideosar, helt enkelt! Jag vet inte hur ofta och hur långa de blir, men lite då och då ska det väl dyka upp något, och tanken är att det baaara är ni bloggläsare som får ta del av detta.

För er som inte är intresserade av odling kan ju bara scrolla vidare, jag vet att det kan vara galet obekvämt att se bekanta framför kameran så, så känn er inte tvingade att kika!

Om du däremot är odlingspepp så haka gärna på och odla med mig i år – vi kan lära oss av varandra, visst? Så, till mina fantastiska odlingstaggade bloggläsare – varsågoda – del 1 av “Odla tillsammans på Backen”

10 kommentarer

 • Linn

  Kul!! Jag har knappt odlat alls men vill lära mig innan jag förhoppningsvis flyttar till hus i framtiden, så ska absolut följa ☺️

 • Marlene

  Hej!
  Vad kul med video, kommer bli kul att få följa odlingarna! Heja, heja!
  Själv flyttade vi till hus 2019. Har odlat förut i vår gamla koloni men i huset är det en ny typ av jord; lerjord. Så det är helt nya utmaningar.
  I år är första gången jag har provat på vintersådd för tidigare skörd. Vitlök har jag odlat varje år, men nu har jag även testat på morötter och palsternacka.
  Största utmaningen för oss i nya huset är att jordförbättra lerjorden (blir nog bäddar denna säsongen), samt hushålla med vattnet då vi har egen brunn och knappt något vatten under sommar och höst.
  Igår sådde jag chili, jätteverbena och höstflox. Har aldrig gett blommor några seriösa försök från frö så det ska bli kul.
  Bor f.ö. i zon 1.

  • Livetpabacken

   Åh så roligt att du hakar på!! Har också varit sugen på vintersådd men inte kommit till skott, tror jag ska prova på några kålplantor för att kunna jämföra resultatet med “vanlig” försådd inne 🙂 Bäddar tycker jag har varit kanon och upplever också att de håller vatten väldigt bra (om man täckodlar), hoppas du lyckas både med jordförbättringen och vattenhushållningen !

 • thea / @vasterdrottningen

  Så himla mysigt Isabell! Idé, film och den lilla gemenskapen som kanske kan gro ur det hela!

  Det är lite oklart hur odlingssäsongen blir för mig i år, jag står framför allt inför arbetet att fixa en plats att kunna odla ordentligt på (i dagsläget har jag fem krukor jag använder till busktomater och två stackars sorgliga pallkragar). Kan liksom inte bestämma mig varken VAR jag vill ha alltihopet eller HUR, land, pallkragar eller odlingsbäddar direkt på marken. Finns säkert för- och nackdelar med det hela jag behöver sätta mig in i också. Det får bli som det blir helt enkelt, som varje år hittills.

  Det enda jag vet är att jag i år vill ge rejält med plats till sockerärtor. Och så kanske jag vågar mig på svartrot (om du inte smakat redan så KÄNNS det som att du skulle älska en gratäng på vb-ost och svartrot). Och, precis som du vill jag också testa blommor. Vallmo och blåklint framför allt, de är så vackra och de senare blir dessutom god saft 🙂

  Lycka till till oss säger jag! Ser fram emot nästa film!

  • Livetpabacken

   Åh tack snälla Thea!!
   Åh pallkragarna blir verkligen ledsna fort, hade själv två stycken som tog sån stryk av vintern så de blev inte så långvariga. Ändå önskar jag mig pallkragar nu, några år senare, man glömmer fort, haha! Sockerärtor är ju så gooooott! Blåklintsaft låter ju hur festligt som helst (säkert väldig vacker med!), ser fram emot att se bild på den godsaken 😀

 • Johanna

  Åh ja SÅ kul idé!! Jag har läst din blogg ett tag och tycker att det är så otroligt mysigt att följa er och er vardag i fina Västerbotten (är själv utflyttad Skelleftebo). Jag hade också livets första egna trädgårdsland förra sommaren och är så pepp på att göra om och göra rätt och testa nytt i år så det här hade inte kunnat komma mer lämpligt. Kör hårt, jag är med dig!! 🙂

  • Livetpabacken

   Åh så glad jag blir! Då kan vi verkligen odla tillsammans i år, andraårsodlare som vi är 😀 Tack för all pepp!

 • Linnea

  Vilket roligt initiativ 🙂 Odla är ju det roligaste som finns och så så tillfredsställande och mysigt om än jobbigt ibland när det inte går som man önskat, tyvärr får jag bara balkongodla i sommar i väntan på hus. Men för att komma med någon feedback, så var ljudet när du klippte in bilder jätteobehagligt och högljutt, skippa gärna det i nästa video

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *