Trädgård, odling & blommor

Trädgårdshets?

I veckan såg jag Krickelins och Hanna Wendelbos trädgårdslive på Instagram (se den i efterhand HÄR) för det första vill jag säga att jag tycker att den var väldigt bra och rofylld och för det andra så har jag inte riktigt kunna släppa ett ämne som de återkommer till gång på gång. Trädgårds- & odlingshetsen. Känner ni av den? Tanken har återkommit till mig under veckan, vad är det riktigt vi håller på med?

Jag står fast vid att jag tycker att allt trädgårdsrelaterat jox & odling är bra. Det gör, liksom fysisk aktivitet, underverk för mående och hälsa. Allt som främjar att folk får må bra tycker jag ska hejas fram och lyftas. Men någonstans går ju gränsen till vad som är hållbart och vad som blir en stress och press för folk. Och jo, jag tror faktiskt många känner av den i år, trädgårdshetsen.

Hanna och Kristin pratar om slutsålda frön som säljs på andrahandsmarknaden för mer än trippla inköpspriset, vilket ju är galet. De pratar vid ett tillfälle om vintersådd och att så i rätt tid. Att det faktiskt inte är rätt tid att kasta alla frön i jorden i februari och mars. Allt som stoppas ner i jorden ska också pysslas om på sikt och just i år känns det som många har så jädra bråttom, är så jädra ivriga. Att det blivit en tävling om vem som är först, snabbast, gör mest. Överallt ser man frön, jord, illgröna små sådder.

Många, många kloka resonemang från Hanna och Kristin. Jag fick mig själv en tankeställare om hur jag använder mina kanaler och om jag kanske bidrar till trädgårdshetsen? Jag pratar om att utöka, göra mer, börja tidigare, vinterså, odlingsrum, skala upp. Men egentligen vill jag ju bara inspirera, och lära mig själv på kuppen. Hur man kan odla billigt, enkelt, med det som finns hemma och runt om oss.

Idag tappade jag en sådd i golvet, några nygrodda jalapenofrön låg helt plötsligt på golvet. Svor först. Stoppade sedan tillbaka tillsammans i gamla päronasken. Tänkte att jag nog kommer lära mig om det funkar eller inte efter denna lilla olycka. Så vill jag ju att det ska vara, ett ständigt lärande. Det var också därför jag bestämde mig för att göra odlingsklipp här på bloggen i år, just för lärandet – kunna gå tillbaka och kika och också dela med mig av medgång och misstag.

Men någon hets vill jag inte bidra med. Jag tycker själv att odling är fantastiskt roligt och en fristad för mig – som är nybörjare och inte riktigt vet vad jag ger mig in på under min andra säsong. I år har jag inga hästar hemma på gården, det gör att jag har mer tid att odla. Samtidigt kommer jag ha en nyfödd bebis och en pigg tvååring i hasorna hela sommaren. Så det får bli som det blir. Kan vi inte alla kommer överens om det? Att det blir som det blir och underbart kommer det vara ändå. För att ha jord under naglarna, pilla på med frön och drömma om prunkande trädgårdsland gör underverk med oss. Så lovar vi varandra att vara snälla, inte stressa, inte jämföra och njuta allt som bjuds. Jag ska göra allt jag kan för att inspirera till en härlig odlingssäsong, istället för att trädgårdshetsa. Här ska vara en fristad från hets.

En kommentar

  • Elin

    Så mitt i prick tycker jag! Jag har också känt av hetsen. Inte från någon speciell mer att exakt ALLA verkar odla massor och ha massor med fröer. Jag har fått påminna mig om att lagom är bäst och att det inte får ta tid från det viktigaste för mig: barnen och hästarna. Jag vet ju att snart kommer en tid då jag och tant Zolklara får njuta av ridturer igen. Kan inte ha för mycket att odla då ^^
    Men tack för inspiration och ingen hets!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *