Annonssamarbeten,  Djuren,  Hästen, ponnyn & stallet

Utfodring av unghästar!

Reklam för Granngården 

Här inne, i den murade delen av ladugården ligger vårt stall. Egentligen ska hålet prydas av en hemsnickrad dörr men den föll ner i prioritetslistan till förmån för lösdriftsbygge och iordningställande av stallet! För här har de nu bott en hel månad, unghästarna Buse och Pajas.

Idag tänkte jag berätta lite mer om vad hästarna får för foder och hur tankarna går kring utfodring av unghästar. 

Grunden är förstås ett bra grovfoder. Vårt är från andraskörden med bra värden enligt analysen som är gjord. Nu i början har vi ställt en stor hösilagebal i höhäcken ute i hagen och låter hästarna gå på fri tillgång. Unghästar behöver äta mycket då de växer i en rasande fart men det gäller förstås att hålla koll så de inte blir allt för runda och drar på sig välfärdssjukdomar, i framtiden kanske vi måste begränsa intaget av hösilage, men det tar vi då. Granngården har en foderskola i tre delar, länk den den hittar du HÄR! där en av delarna handlar om just grovfoder, mycket pedagogiskt, med genomgång av näring, hygien och torrsubstans.

Som komplement till höet har hästarna havrehalm fulla lösdriften som de gärna mumsar i sig. Tanken är att förlänga hästarnas tuggtid och förstås att de ska få en skön, torr bädd att ligga på. 

Våra hästar har fri tillgång till frostfritt vatten ute i hagen. Det möjliggörs genom en eluppvärmd vattenbalja. Min balja från Isobar är inne på sin sjätte vinter och fungerar lika bra än idag även om den är till åren. Är det EN sak man ska investera i för sin häst så är det en värmebalja tycker jag, precis som Granngården säger i sin guide om frostfritt vatten HÄR så kan man motverka både förstoppning och kolik om hästen får i sig tillräckligt med vatten! Min pappa har byggt en stabil ställning så hästarna inte kan flytta eller välta baljan, men den går ju fästa med t.ex. ett spännband istället. Viktigt att dölja elsladden för hästarna så de inte kommer åt den. Granngården säljer Isobars baljor och de har fortfarande min balja i lager, den innehåller 65 liter och är lätt att installera! R är en länk till vattenbaljan.

Salt är viktigt för hästarnas vätskebalans, för att förhindra uttorkning, stimulera aptit och prestationsförmåga. Ute i hagen, under ena björken, har hästarna en stor saltsten att dela på, länk till saltstenen HÄR, inne i stallet har de istället varsin Himalayasaltsten, länk till saltstenen HÄR.

Pajas får Granngårdens Protein Müsli för växande unghästar. Fodret innehåller som namnet antyder mycket protein och dessutom mineral- och vitaminblandning. De främsta proteinkällorna i fodret är potatisprotein och linfrökaka. Müslin innehåller också Selen. Müslin ska ge längre ättid med högre salivutsöndring. HÄR hittar du fodret!

Eftersom vi har så pass bra grovfoder så är det ingen nödvändighet att ge hästarna kraftfoder, men vi resonerar så det blir en positiv upplevelse för hästarna att få komma in i stallet en stund och äta sin dutt med foder varje dag. Med unghästar handlar det ju mycket om att bara umgås och ha det trevligt tillsammans, vilket blir ett naturligt tillfälle vid fodringen.

Det var lite om utfodringen av våra unghästar! Alla produkter samt flertalet vettiga guider hittar du på hemsidan!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *