Djuren,  Gårdsprojekt,  Hästen, ponnyn & stallet,  Renovering

Renoveringen av mitt stall

I den murade delen av ladugården ligger mitt stall. Resan mot stallet började redan 2014 (ett år innan vi köpte gården) då jag flyttade hem mina två hästar. Pappa hjälpte oss att bygga två provisoriska boxar av OSB-skivor och överblivet virke jag fått köpa billigt av mitt dåvarande jobb. 

Mitt stall har fått växa fram under flera år, jag har fortfarande några saker jag skulle vilja göra iordning men i överlag känner det jag mig jättenöjd. Det är inte lyxigt på något vis, men det fyller sitt syfte och det är underbart att ha så stora ytor att träna på med en unghäst om vintern. (Fast jo, rätt lyxigt tycker jag det är med ett alldeles eget stall, men inga kristallkronor skymtas här, hihi!)

Jag flyttade hem hästarna samma dag som jag började att studera under hösten 2014. Jag var nöjd bara av att ha de där två boxarna men ganska fort insåg jag att stallet var för trångt, för smutsigt och helt enkelt inte fungerade särskilt bra. Så sommaren 2015, när vi köpte gården, satte vi igång och tog tag i det mest akuta (samtidigt som vi satte igång och bytte tak på huset, hur hann vi?)

Stallet var i dåligt skick och överallt var det smutsigt. Det krävdes många timmars städning att få bort allt. Jag passade på att göra detta i juli när hästarna gick ute dygnet runt.

Ganska fort så insåg vi att takhöjden behövde justeras då min ena häst var ganska hög, efter en del klurande kom vi fram till att vi skulle höja taket precis över boxarna. Så jag skottade bort allt spån, sedan säkrade vi upp alltihopa med spännband och stroppar innan vi sågade av takåsarna, hejade upp alltihopa med spännbanden och fäste taket 20 cm högre upp. Sen var det bara att skotta tillbaka allt spån (som ligger som isolering ovanpå taket). 

Jag tyckte stallet var för trångt så jag satte igång och rev ut ett gammalt vattenkar för att få en bit stallgång att hålla till i när vi skodde hästarna. 

Samtidigt rev jag ut den brädvägg som skilt hästarnas boxar från den nya “stallgången”. Jag minns att Fredrik fick komma och hjälpa mig med att dra stora, handsmidda spikar ur väggen för att få bort brädorna.

Jag lappade och lagade de putsade väggarna..

jag köpte kalk och blandade med vatten och blaskade på väggarna och i taket. Vilket lyft!

Jag köpte en stor burk med svart slamfärg och satte igång att måla dörrar, boxväggarna och balken som går genom hela stallet. På bilden ovan på den röda dörren ser man utrymmet jag hade att få in hästarna på, till höger ser man boxväggen av OSB-skivor och till vänster den gamla ko-inredningen.. jag började mer och mer störa mig på platsbristen och ingenting kändes enkelt i dagliga skötseln av hästarna.

När sommaren 2016 kom blev jag nyfiken en kväll och började spetta med järnspettet på gamla kobåsen… det började lossna små små bitar av betongen. Så jag bestämde mig för att hacka loss alltihop, om det så skulle ta hela året!

Stallet var uppdelat i två delar där den smala gången till höger ledde till boxarna och skulle man ha tag i några saker fick man gå runt kobåsen till garderoberna. På kobåsens “kortsida” hade jag stallgången med en liten skötplats. Det fanns ingen fungerande el i stallet så jag drog snällt in en skarvsladd och en bygglampa varje gång jag skulle in med hästarna.

Jag berättade om mitt vansinnesprojekt på jobbet jag sommarjobbade på (detta var samtidigt som vi tilläggsisolerade, bytte alla fönster och bytte panel på huset) och en snäll kille i arbetslaget erbjöd mig att låna hans bilmaskin. Så mycket snabbare det gick när jag fick bila bort betongen och slapp spätta!

Många sena kvällar där jag bilade och bar ut betongen för hand.

De gamla metallrören fick jag hjälp av Fredrik och svärfar Eskil att få loss. Stolparna sågades av med rondell.

Jag satte distanser och armeringsmatta.

Tillslut kom betongbilen! Jag hade absolut inte råd att lägga några stora summor på stallet vid den här tiden så jag nöjde mig så ofantligt mycket med att ha fått till dessa kvadratmeter! Jag blev först övertalad att ha kvar den gamla rännan så att man kunde använda den som “slaskränna”

Jag var så nöjd med resultatet! Men den där rännan skavde rätt rejäl i mig mig jag hade fått en briljant idé! Att byta ut ena fönstret mot en dörr till ladugårdens baksida. Jag brukade varje dag ta hästarna och gå runt hela stallet (och med höpåsar, vattenhinkar osv).. så jag drömde om att fort kunna komma direkt ut i hagen…

Så medan Fredrik slet på med huset önskade jag mig en ladugårdsdörr av min självlärda snickarpappa.. en sensommarkväll 2017 köpte jag hämtpizza och pappa tog upp ett dörrhål, så jobbade vi på!

Vips sa det så satt dörren där! Vi har fyllt upp med material runt rampen så det inte är ett så stort kliv upp på sen, satt ribbor på den mot halkan och målat dörren grön. Vilken höjdare! Plötsligt gick allt så lätt!

Jag provade under en period att ta hästarna över rännan via en “bro” av limträ, men sent på hösten 2017 tog jag tag i att ringa betongbilen för den sista skvätten betong. Oj så bra det blev!

Ungefär här drog Fredrik ny el och satte upp lysrör i stallet med.

Åren gick och jag använde gladeligen stallet varje dag. Tillslut var de provisoriska OSB-boxarna ordentligt slitna med flera hål. Jag lappade och lagade och förlikade mig med att jag nog skulle få fortsätta leva med ett skruttigt stall i många år till, drömde ändå mest om en lösdrift.

Men så fick jag sommaren 2020 ett erbjudande om att köpa min kompis Jennifers boxfronter som blivit stående. Jag tänkte att det går ju att åka dit och mäta, de kommer säkert inte att passa ändå, men tji fick jag, de skulle gå in med någon centimeter tillgodo! Så vi satte igång (mitt i renoveringen av husets övervåning) att riva ut de provisoriska boxarna som nu suttit i sex år.

Här ser man takhöjningen bakom den bortre balken bättre. 

Så började vi arbetet med att lyfta in och sätta in boxarna. Fredrik och jag fick god hjälp av min mamma och svåger! Tyvärr så levde min häst bara i fyra månader till efter att vi satt in boxarna så de hann knappt bli använda.

Och här är vi idag. Mitt i mörka januari. Men stallet består nu av två fullstora boxar med varsitt fönster. Den svarta dörren leder ut till lösdriften.

Mitt emot boxarna finns hyllor med foder och hinkar, leksakstraktorer, gungor och grimmor i drivor. Stök och stoj är alltid tillåtet i mitt stall!

Genom denna dörr kommer man in från stallets framsida, där vårt hus står. Intill den står en mindre ponnybox som våra grannar byggde sommaren 2019 när de hade sin ponny inställda här.

Men där bor våra tre kaniner just nu!

Oj så många timmar vi lagt ner på stallet ändå. I jämförelse med huset vi bor i så är det ju ingenting, men jag blir ändå förundrad över hur jag lyckas få dessa idéer, få med Fredrik och pappa på idén och ro det i hamn? Det är knappt så att jag minns själv att jag fick stöka på ute i ett stall utan el där hästarna knappt rymdes. Sedan har vi hunnit att bygga en varm och härlig sadelkammare också, men den får jag visa en annan dag!

2 kommentarer

  • Sofia Nilsson

    Vad fint stall! Jag önskar att göra något liknande med vårt gamla stall en dag.

    Så himla mycket jobb ni lagt ner men vilket fint och mysigt stall! Förstår att både djur och människor trivs. Gungan perfekt ju

    • Livetpabacken

      Men så snällt sagt, så glad jag blir! Hoppas du får fixa till ditt stall, det har verkligen givit oss ett mysigt utrymme för hela familjen <3

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *