Djuren,  Hönsen & hönshilton,  Lantliv,  Vår lilla Lo

En fruktstund hos hönsen

I måndags ville jag hävda att jag inte hade min bästa dag i livet. Fredrik jobbade eftermiddag och hade krupit ihop i gästrummet för att inte väcka oss allihopa mitt i natten, men det var en klen tröst när en liten tvååring kröp upp hos mig vid fem på morgonen och mina sömntimmar hade blivit alldeles för få. Sedan gick bara inget min väg. Sådana dagar kommer ibland, det behöver inte alls bero på något särskilt, men denna måndag var jag så öronbedövande trött.

Jag hade åkt till lanthandeln för att fånga några minutrar på egen hand, veckohandla, panta och sopsortera, sådant jag aldrig hade räknat som “egentid” för ett par år sedan, nu en kär stund på veckan. När jag kom hem ropade Fredrik “ta med frukt!!” sedan hittade jag hela gänget bakom ladugården där våra höns bor.

Någon var himla nöjd med egen banan. Jag själv får inte nog av blodapelsinerna just nu.

Kring husknuten på Höns Hilton stod våra damer och tryckte. Förfärligt vad kallt och otrevligt det verkade vara. De är inte riktigt överens med minusgraderna och blå-isen. 

När fruktstunden var över trippade jag iväg och hämtade skottkärran med spadar, grepar och sop. Så satte vi på arbetshandskarna och satte igång med storstädning av hönshuset. Ut med allt gammalt bös och spån.

Vi har ett spån-proffs i vår familj. Som hon vältrat runt i diverse spånhögar från att hon var pyttebebis. 

Vår lilla sagohöna Elsa var himla nöjd över påhittet. Inspekterade nyfiket det nya höet i redena, nya spånet på golvet och havren i matbingen.

När vi var klara svassade vår nya tupp – Tuppis – ett varv runt hönshuset innan han också hoppade in och inspekterade varje vrå. De är lättkränkta små varelser, våra små höns. Men ens var även mitt sinne lättare och kroppen fylls alltid av välbehagskänslor när djuren har det ordnat och fint.

2 kommentarer

  • emma

    haha, jag förstår precis vad du menar med egentid! sen jag skaffade barn är en av mina bästa stunder när jag får vara själv i tvättstugan. jag vek aldrig tvätten där tidigare, men nu viker jag noggrannt och njuter av ensamheten.

    • Livetpabacken

      Haha åh, jag önskar att jag kunde lära mig njuta av tvättstugan med, kanske om jag skaffar mig en högtalare och lyssnar på en bra pod ? 😉

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *